Brownie fit

Brownie fit, www.dietazglowa.pl, Magdalena Słota
Deser / Przepisy

Brownie fit

Brownie czekoladowe. Zastanawiam się , jak można je najlepiej opisać w słowach. Pasuje tutaj: wilgotne, rozpływające się w ustach, intensywnie czekoladowe..
Tego pewnie się domyślasz, takie w końcu musi być brownie!
Choć to jest w wersji odchudzonej, nie ustępuje w niczym smakiem tym tradycyjnym.
Wygrywa za to biorąc pod uwagę kaloryczność – kawałek dostarcza tylko 150 kcal!
Na lekką przekąskę, w towarzystwie kawy opcja idealna!

Zapraszam!
Magda

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 15 Czas Przygotowania: 60 minut

Składniki

  • bataty - 700 g (2 większe)
  • jajko - 3 szt.
  • daktyle - 100 g
  • mąka kokosowa - 3 łyżki
  • maliny (mogą być mrożone, ewentualnie jeżyny, porzeczki) - 100 g
  • erytrol (lub ksylitol) - 50 g
  • kakao gorzkie - 50 g
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • czekolada gorzka - 80 g
  • mleczko kokosowe ( z puszki ) - 3 łyżki

Sposób przygotowania

1

Bataty obierz, pokrój w kostkę, ugotuj do miękkości i wystudź.

2

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

3

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 15 minut, aby zmiękły.

4

Do miski wrzuć bataty, namoczone daktyle, jajka, olej i zmiksuj razem.

5

Dodaj pozostałe składniki (erytrol, mąkę, sodę, kakao). Ponownie zmiksuj.

6

Formę o wielkości ok. 30×20 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią, przełóż masę, wygładź, na wierzch nałóż owoce i lekko dociśnij.

7

Piecz przez ok. 30­- 35 min. Po upieczeniu ciasto ostudź.

8

Czekoladę pokrój na kostki, rozpuść w kąpieli wodnej razem z mleczkiem kokosowym i przełóż na wierzch ostudzonego ciasta, równo rozprowadzając po całości.

Uwagi

Najlepsze jest następnego dnia po upieczeniu 🙂

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 158 kcal
Białko: 3,9 g
Tłuszcze: 6,9 g
Węglowodany: 17,7 g
Błonnik pokarmowy: 3,9 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *