Brownie fit
Brownie czekoladowe. Zastanawiam się , jak można je najlepiej opisać w słowach. Pasuje tutaj: wilgotne, rozpływające się w ustach, intensywnie czekoladowe..
Tego pewnie się domyślasz, takie w końcu musi być brownie!
Choć to jest w wersji odchudzonej, nie ustępuje w niczym smakiem tym tradycyjnym.
Wygrywa za to biorąc pod uwagę kaloryczność – kawałek dostarcza tylko 150 kcal!
Na lekką przekąskę, w towarzystwie kawy opcja idealna!
Zapraszam!
Magda
Składniki
- bataty - 700 g (2 większe)
- jajko - 3 szt.
- daktyle - 100 g
- mąka kokosowa - 3 łyżki
- maliny (mogą być mrożone, ewentualnie jeżyny, porzeczki) - 100 g
- erytrol (lub ksylitol) - 50 g
- kakao gorzkie - 50 g
- olej rzepakowy - 3 łyżki
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- czekolada gorzka - 80 g
- mleczko kokosowe ( z puszki ) - 3 łyżki
Sposób przygotowania
Bataty obierz, pokrój w kostkę, ugotuj do miękkości i wystudź.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 15 minut, aby zmiękły.
Do miski wrzuć bataty, namoczone daktyle, jajka, olej i zmiksuj razem.
Dodaj pozostałe składniki (erytrol, mąkę, sodę, kakao). Ponownie zmiksuj.
Formę o wielkości ok. 30×20 cm wyłóż papierem do pieczenia lub folią, przełóż masę, wygładź, na wierzch nałóż owoce i lekko dociśnij.
Piecz przez ok. 30- 35 min. Po upieczeniu ciasto ostudź.
Czekoladę pokrój na kostki, rozpuść w kąpieli wodnej razem z mleczkiem kokosowym i przełóż na wierzch ostudzonego ciasta, równo rozprowadzając po całości.
Uwagi
Najlepsze jest następnego dnia po upieczeniu 🙂
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 158 kcal
Białko: 3,9 g
Tłuszcze: 6,9 g
Węglowodany: 17,7 g
Błonnik pokarmowy: 3,9 g