Brownie z batata

brownie-bataty-ciasto
Deser / Odżywianie / Przepisy

Brownie z batata

To moje pierwsze podejście do wykorzystania batatów w wypiekach… bardzo udane!
Brownie ma idealną konsystencję i smak, pomijając już całkiem, że i makro się zgadza! Dla czekoladoholików absolutne must have!

Brownie z batata

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 9 Czas Przygotowania: 30 minut+40 minut pieczenia

Składniki

  • bataty - ok. 500 g
  • jajka - 2 szt.
  • olej rzepakowy - 30 g
  • kakao gorzkie - 40 g
  • mąka kokosowa - 30 g
  • *odżywka białkowa (u mnie tiramisu) - 20 g
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • daktyle - 40 g
  • ksylitol - 2 łyżki

Sposób przygotowania

1

Bataty obierz, pokrój w kostkę i gotuj ok. 15 minut, aż będą miękkie, odcedź i ostudź.

2

Daktyle pokrój na plasterki, zalej wrzątkiem na min. 15 minut.

3

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

4

Bataty z odcedzonymi daktylami zblenduj dokładnie przy użyciu blendera ręcznego, dodaj jajka, kakao, cynamon, ksylitol, olej i wymieszaj dokładnie.

5

Następnie dodaj mąkę kokosową, odżywkę białkową, proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.

6

Przełóż do formy (na papier do pieczenia) i piecz przez ok. 40 min.

7

Po upieczeniu i ostudzeniu wierzch ciasta możesz posypać np. kakao, używając małego sitka lub nałożyć ewentualnie polewę.

Uwagi

* jeśli nie używasz odżywki białkowej dodaj 10 g więcej mąki i więcej słodyczy (czyli daktyli/ksylitolu/miodu), spróbuj masy żeby dostosować słodkość wg uznania

Składniki odżywcze na 1 porcję (1/9 całości):
Energia: 143 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 5,5 g
Węglowodany: 17,5 g

Comments (2)

  1. Ola

    A jakiej wielkości blaszka?

    1. Magdalena Słota

      Na pewno mniejsza, ważne aby ciasto nie było zbyt cienkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *