Brownie z batata
To moje pierwsze podejście do wykorzystania batatów w wypiekach… bardzo udane!
Brownie ma idealną konsystencję i smak, pomijając już całkiem, że i makro się zgadza! Dla czekoladoholików absolutne must have!
Bataty obierz, pokrój w kostkę i gotuj ok. 15 minut, aż będą miękkie, odcedź i ostudź. Daktyle pokrój na plasterki, zalej wrzątkiem na min. 15 minut. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Bataty z odcedzonymi daktylami zblenduj dokładnie przy użyciu blendera ręcznego, dodaj jajka, kakao, cynamon, ksylitol, olej i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj mąkę kokosową, odżywkę białkową, proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Przełóż do formy (na papier do pieczenia) i piecz przez ok. 40 min. Po upieczeniu i ostudzeniu wierzch ciasta możesz posypać np. kakao, używając małego sitka lub nałożyć ewentualnie polewę. * jeśli nie używasz odżywki białkowej dodaj 10 g więcej mąki i więcej słodyczy (czyli daktyli/ksylitolu/miodu), spróbuj masy żeby dostosować słodkość wg uznaniaBrownie z batata
Drukuj PrzepisSkładniki
Sposób przygotowania
Uwagi
Składniki odżywcze na 1 porcję (1/9 całości):
Energia: 143 kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 5,5 g
Węglowodany: 17,5 g
Comments (2)
Ola
A jakiej wielkości blaszka?
Magdalena Słota
Na pewno mniejsza, ważne aby ciasto nie było zbyt cienkie.