Burger z tofu
Niejeden mięsożerca byłby totalnie zaskoczony, że tak dobrze może smakować kotlet bez mięsa. W mojej kuchni tego mięsa jest coraz mniej, więc ciągle poszukuje roślinnych alternatyw. Uwierz mi, że to wcale nie jest takie trudne! Oczywiście na początku tej drogi, pomysłów może brakować. A to też może skutecznie zniechęcać, bo wydaje nam się, że tradycyjny model żywienia jest szybszy, łatwiejszy. Jednak, wystarczy zacząć, a umiejętności i wprawa przychodzą z czasem. To już prosta droga do kreatywności w kuchni i nieustannych poszukiwań pomysłów na nowe potrawy. U mnie ten etap trwał dobrych kilka lat i kiedy porównam moją „otwartość” w kuchni to naprawdę jestem zdumiona, jak dużego skoku można dokonać.
Nie pozostaje nic innego, jak tylko spróbować… To co, dasz się namówić na burgera z tofu? 🙂
Zdrowo pozdrawiam,
Magda
Burger z tofu
Drukuj PrzepisSkładniki
- tofu naturalne - 2 kostki (po 180 g)
- sos sojowy - 2 łyżki
- sok z cytryny - łyżka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki (dodatkowo odrobina do pieczenia)
- papryka mielona - 2 łyżeczki
- kmin rzymski - 1 łyżeczka
- pieprz - 1/3 łyżeczki
- mąka z ciecierzycy - 3 łyżki
- woda - 3 łyżki
- cebula - 1 szt. mała
- czosnek - 1 ząbek
- bułka tarta - do obtoczenia
Sposób przygotowania
Tofu wyciągnij z opakowania i dobrze odciśnij z zalewy na ręczniku papierowym.
Podziel tofu na mniejsze kawałki i przełóż do malaksera. Dodaj sos sojowy i sok z cytryny i rozdrobnij (możesz to zrobić wieczorem i pozostawić tofu na całą noc). Przełóż tofu do miski, dodaj przyprawy.
Mąkę z ciecierzycy przełóż do szklanki, wymieszaj z gorącą wodą i pozostaw na kilka minut.
Do malaksera przełóż cebulkę, czosnek i również rozdrobnij, dodaj oliwę.
Połącz wszystkie składniki ze sobą i dokładnie wymieszaj.
Jeśli masa jest za rzadka (zależy to od tego jak wilgotne było tofu) dodaj do masy jeszcze trochę mąki.
Uformuj z masy burgery, obtocz je w bułce tartej i usmaż na złoty kolor na patelni z rozgrzaną oliwą.
Uwagi
Ja z podanej gramatury produktów otrzymałam 5 burgerów, wielkości jak na zdjęciu.
Burgera możesz podać z ziemniakami i dodatkiem warzyw (tak jak u mnie) lub wykorzystać do przygotowania roślinnych burgerów.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 197 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 12 g
Błonnik pokarmowy: 2,7 g