Carbonara ze szparagami
Szparagi – można kochać lub nie! Ja należę do tej pierwszej grupy i korzystam z nich, jak tylko jest sezon. Co w nich znajdziesz? Są bogate w kwas foliowy, witaminę C, E i beta-karoten. Oprócz tego są źródłem: wapnia, fosforu, potasu, błonnika pokarmowego i inuliny (to prebiotyk, który odżywia pożyteczne bakterie jelitowe).
Jeśli jesteś fanem makaronu i lubisz mieć czas dla siebie – idealnie! Całość nie zajmie Ci więcej niż 20 minut.
Zapraszam!
Magda
Carbonara ze szparagami
Drukuj PrzepisSkładniki
- szparagi zielone - pęczek
- makaron pełnoziarnisty - 150 g
- boczek surowy - 100g
- jajka - 2 szt.
- pietruszka zielona - 4 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- sól, pieprz
- ser parmezan tarty - 40 g
Sposób przygotowania
Zagotuj wodę na makaron - ugotuj go al dente, ma pozostać lekko twardawy.
Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni teflonowej przez 2 minuty, aż się zrumieni.
Szparagi umyj, oderwij zdrewniałą końcówkę*, pozostałą zieloną cześć pokrój w cienkie talarki, główkę pozostaw w całości.
Przełóż szparagi na patelnię. Dodaj tarty czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Pozostaw na kilka minut, przemieszaj.
Makaron odcedź niezbyt dokładnie - pozostaw odrobinę wody i tak przełóż go na patelnię.
Jajka rozbełtaj w naczyniu, razem z solą, pieprzem, parmezanem i pietruszką.
Wylej jaja na patelnię, mieszaj dokładnie, aby całość dobrze się połączyła, a masa jajeczna delikatnie ścięła.
Przełóż na talerz, wierzch posyp natką pietruszki.
Uwagi
*Chwyć szparaga dłońmi bliżej jego białej części i przełam - ta część jest łykowata, należy się jej pozbyć. Pozostałą część wykorzystaj.
Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Energia: 620 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcze: 25 g
Węglowodany: 52 g
Błonnik pokarmowy: 11,5 g