Znajdź mnie

Zacznij zmiany od diety i zrób to z głową
Ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi

Ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi

Ciasto jest lekkie, wilgotne i pachnie latem!
Proste do zrobienia, nie wymagające dużo czasu.
Zdrowe – bez białego cukru, bez tłuszczów trans i nasyconych. Z mąką pełnoziarnistą.
Słodkie i rozpływające się w ustach.
Porcja dostarcza tylko 180 kcal.
Zapraszam!

Ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 12 Czas Przygotowania: 15 minut + 40 minut pieczenia

Składniki

  • jajka - 4 sztuki
  • jogurt naturalny - 150 g
  • erytrol (erytrytol) - 150 g
  • olej rzepakowy - 70 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 280 g
  • soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
  • aromat waniliowy - kilka kropli
  • owoce sezonowe: 2 brzoskwinie, ok. 200 g malin
  • opcjonalnie cukier trzcinowy do posypania - łyżeczka

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

2

Brzoskwinie przekrój na pół, wyciągnij pestkę i pokrój w paski.

3

Jajka wybij do miski, dodaj erytrol, aromat i wymieszaj dokładnie.

4

Dodaj do miski jogurt, olej, mąkę, sodę oczyszczoną i ponownie wymieszaj.

5

Ciasto przełóż do formy tortowej, wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Na wierzchu ułóż owoce, posyp cukrem trzcinowym (jeśli używasz).

7

Piecz ok. 40-45 minut.

Składniki odżywcze na jedną porcję (1 z 12):
Energia:  180 kcal
Białko:  6 g
Tłuszcze: 8,5 g
Węglowodany: 16,3 g
Błonnik pokarmowy: 3,5 g

Napisz co myślisz

Twój adres email nie będzie widoczny. Wymagane pola są oznaczone *

O nas

Blog to nasz sposób na promocję zdrowia w oparciu o zdroworozsądkowe podejście do dietetyki. Dietetyki opartej na dowodach naukowych, która w dobie wszechogarniającej modzie na nowinki dietetyczne, wymyślne produkty i restrykcje żywieniowe, straciła na znaczeniu. Dobra dieta to taka, która utrzymuje witalność życiową na najwyższym poziomie. Dlatego usiądź, rozgość się i zacznij swoją dietę z głową!

Social media

Instagram

×