Ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi
Ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi
Ciasto jest lekkie, wilgotne i pachnie latem!
Proste do zrobienia, nie wymagające dużo czasu.
Zdrowe – bez białego cukru, bez tłuszczów trans i nasyconych. Z mąką pełnoziarnistą.
Słodkie i rozpływające się w ustach.
Porcja dostarcza tylko 180 kcal.
Zdrowo pozdrawiam,
Magda
Ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi
Drukuj PrzepisSkładniki
- jajka – 4 sztuki
- jogurt naturalny – 150 g
- erytrol (erytrytol) – 150 g
- olej rzepakowy – 70 g
- mąka pszenna pełnoziarnista – 280 g
- soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
- aromat waniliowy – kilka kropli
- owoce sezonowe: 2 brzoskwinie, ok. 200 g malin
- opcjonalnie cukier trzcinowy do posypania – łyżeczka
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Brzoskwinie przekrój na pół, wyciągnij pestkę i pokrój w paski.
Jajka wybij do miski, dodaj erytrol, aromat i wymieszaj dokładnie.
Dodaj do miski jogurt, olej, mąkę, sodę oczyszczoną i ponownie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy tortowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż owoce, posyp cukrem trzcinowym (jeśli używasz).
Piecz ok. 40-45 minut.
Składniki odżywcze na jedną porcję (1 z 12):
Energia: 180 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 8,5 g
Węglowodany: 16,3 g
Błonnik pokarmowy: 3,5 g
POLECAMY E-BOOKA
„Brak czasu a zdrowa dieta,
czy to da się pogodzić?”
Nie masz czasu i ciągle zostawiasz dietę na potem? Sprawdź e-booka, który pomoże Ci odzyskać radość z życia i schudnąć.
Comments (5)
Edyta
Czy można dodać owoce mrożone?
Magdalena Słota
Oczywiście, proszę ich wcześniej jednak nie rozmrażać, tylko dodać mrożone na ciasto. Pozdrawiam!
Edyta
Ciasto bardzo dobre,zrobiłam z mrożonym rabarbarem. Puszyste, wilgotne , super
Magdalena Słota
dziękujemy za komentarz! super, że smakuje 🙂
Lucyma
Bardzo dobre! Ja sobie pozwoliłam zmodyfikowac rodzje maki i wzięłam żytnia kukurydzianą i gryczaną 🙂 Dodałam mrozone truskawki. Wyszedł super, zwłąszcza na goraco! 🙂 Dzis robie z jabłkami(szra reneta, bo sie ładnie 'rozpada”)