Ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi

ciasto-jogurtowe1
Deser / Jedzenie / Odżywianie / Przepisy

Ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi

Ciasto jest lekkie, wilgotne i pachnie latem!
Proste do zrobienia, nie wymagające dużo czasu.
Zdrowe – bez białego cukru, bez tłuszczów trans i nasyconych. Z mąką pełnoziarnistą.
Słodkie i rozpływające się w ustach.
Porcja dostarcza tylko 180 kcal.

Zdrowo pozdrawiam,
Magda

Ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 12 Czas Przygotowania: 15 minut + 40 minut pieczenia

Składniki

  • jajka – 4 sztuki
  • jogurt naturalny – 150 g
  • erytrol (erytrytol) – 150 g
  • olej rzepakowy – 70 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 280 g
  • soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
  • aromat waniliowy – kilka kropli
  • owoce sezonowe: 2 brzoskwinie, ok. 200 g malin
  • opcjonalnie cukier trzcinowy do posypania – łyżeczka

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

2

Brzoskwinie przekrój na pół, wyciągnij pestkę i pokrój w paski.

3

Jajka wybij do miski, dodaj erytrol, aromat i wymieszaj dokładnie.

4

Dodaj do miski jogurt, olej, mąkę, sodę oczyszczoną i ponownie wymieszaj.

5

Ciasto przełóż do formy tortowej, wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Na wierzchu ułóż owoce, posyp cukrem trzcinowym (jeśli używasz).

7

Piecz ok. 40-45 minut.

Składniki odżywcze na jedną porcję (1 z 12):
Energia:  180 kcal
Białko:  6 g
Tłuszcze: 8,5 g
Węglowodany: 16,3 g
Błonnik pokarmowy: 3,5 g

ebook-brak-czasu-okladka

POLECAMY E-BOOKA

„Brak czasu a zdrowa dieta,

czy to da się pogodzić?”

Nie masz czasu i ciągle zostawiasz dietę na potem? Sprawdź e-booka, który pomoże Ci odzyskać radość z życia i schudnąć. 

Comments (5)

  1. Edyta

    Czy można dodać owoce mrożone?

    1. Magdalena Słota

      Oczywiście, proszę ich wcześniej jednak nie rozmrażać, tylko dodać mrożone na ciasto. Pozdrawiam!

      1. Edyta

        Ciasto bardzo dobre,zrobiłam z mrożonym rabarbarem. Puszyste, wilgotne , super

        1. Magdalena Słota

          dziękujemy za komentarz! super, że smakuje 🙂

  2. Lucyma

    Bardzo dobre! Ja sobie pozwoliłam zmodyfikowac rodzje maki i wzięłam żytnia kukurydzianą i gryczaną 🙂 Dodałam mrozone truskawki. Wyszedł super, zwłąszcza na goraco! 🙂 Dzis robie z jabłkami(szra reneta, bo sie ładnie 'rozpada”)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *