Ciasto z dynią i bananami

dynia_1ciacho
Deser / Odżywianie / Przepisy

Ciasto z dynią i bananami

Słodkie, mocno wilgotne, piernikowe ciasto z dynią i bananami. Długo zachowuje świeżość, właściwie z dnia na dzień jest jeszcze lepsze! Niestety, szybko znika…

Bez dodatku cukru, słodzone daktylami i bananami.

Jeśli lubisz słodycze i totalnie nie wyobrażasz sobie bez nich życia – wiedz, że nie ma potrzeby abyś z nich rezygnował! 

Z racji tego, że ich spożywanie nie przynosi żadnych korzyści dla zdrowia, proponuję Ci obrać strategię “ZASTĄP LEPSZYM”. Wypieki przygotowane samodzielnie mają wielką przewagę nad tymi sklepowymi – bo wiesz jakich produktów użyłeś, masz pewność co do ich jakości. Omijasz wzmacniacze smaku, substancje konserwujące, tłuszcze trans stosowane przemysłowo i szereg substancji słodzących pod różnymi nazwami (więcej o cukrze w tym wpisie).

To ciasto świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie (idealne do kawy) lub też popołudniowa przekąska. Co więcej, może też być dobrym pomysłem na posiłek po treningowy, jednak wtedy zjedz ciasto w towarzystwie produktu będącego źródłem białka np. w twarogu, jogurtu, kefiru itp.

Gorąco zachęcam!

Magda

Ciasto z dynią i bananami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 12 Czas Przygotowania: 15 minut + 50 minut pieczenia

Składniki

  • mąka orkiszowa - ok. 240 g
  • soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • kardamon - ⅓ łyżeczki
  • aromat waniliowy - 2 krople
  • imbir - ½ łyżeczki
  • daktyle - 100 g
  • banan - 2 szt.
  • jajko - 2 szt.
  • olej rzepakowy - 70 g
  • *puree z dyni - ok. 250 g
  • szczypta soli
  • czekolada gorzka min. 80% - 100 g
  • orzechy włoskie - 50 g + garść

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

2

Daktyle pokrój drobno i zalej wrzątkiem, odstaw.

3

Jajka z dodatkiem szczypty soli ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj puree z dyni, banany, olej i daktyle (najpierw je odcedź). Zmiksuj razem wszystko dokładnie.

4

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z sodą i przyprawami.

5

Przesyp suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż masa będzie dokładnie połączona.

6

Orzechy pokrój i wmieszaj w całość.

7

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, napełnij masą i piecz oki. 45-50 minut (do suchego patyczka).

8

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

9

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, rozprowadź po wierzchu, posyp orzechami.

Uwagi

*puree z dyni - dynię odmiany Hokkaido pokroiłam w kostkę, rozłożyłam na blaszce i piekłam ok. 30 minut w piekarniku. Upieczona dynia jest na tyle miękka, że łatwo ją rozdrobnić nawet widelcem, aby uzyskać puree.

Comments (2)

  1. Dziękuje za świetny przepis.

    1. Magdalena Słota

      Cieszę się, że się przydał!

Leave your thought here

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *