Czerwona pasta z soczewicy

IMG_20190125_134624_781
Diety / Jedzenie / Kolacja / Odżywianie / Przepisy

Czerwona pasta z soczewicy

Czerwona soczewica ujmuje mnie z wielu powodów. Przede wszystkim za jej aspekty odżywcze: soczewica jest dobrym źródłem białka (100g soczewicy dostarcza 25,4 g białka, dla porównania 100g mięsa z piersi indyka – 19,2 g białka). Dodatkowo posiada relatywnie wysoką wartość lizyny – aminokwasu, który jest szczególnie pożądany w diecie osób ćwiczących. Jeśli chodzi o zalety soczewicy z perspektywy kucharki Moniki, to przede wszystkim uwielbiam ją za to, że nie trzeba jej namaczać, a gotowanie trwa 15 minut. Soczewica jej idealną partnerką kulinarną. Z jej udziałem przygotowałam ekspresowe smarowidło do kanapek. Pieczywo razowe z kolei ma metioninę, czyli aminokwas, którego brakuje soczewicy, dlatego pieczywo z tą pastą to duet idealny.

Czerwona pasta z soczewicy

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 20

Składniki

  • soczewica czerwona - 100 g
  • pomidory suszone - 6 sztuk
  • czosnek - 1 ząbek
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • chlust oliwy z oliwek extra virgin
  • wędzona papryka - szczypta
  • oregano - duża szczypta
  • sól - szczypta
  • pieprz - duża szczypta

Sposób przygotowania

1

Suszone pomidory zalać wodą, by zmiękły i pozbyły się nadmiaru soli, odcisnąć na papierze kuchennym.

2

Soczewicę przepłukać na sitku. Wlać wodę do garnka i do gotującej się wody wsypać soczewicę. Gotować przez 10 - 13 minut. Kiedy zacznie się rozpadać dodać szczyptę soli i gotować do całkowitej miękkości.

3

Ugotowaną soczewicę odcedzić na sitku z małymi oczkami i przestudzić.

4

Soczewicę przełożyć z powrotem do garnka, w której się gotowała, dodać resztę składników i zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do miseczki i zajadać się na kanapkach do 4 dni.

By kanapki nigdy nie były nudne i smutne!

Monika

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *