Czerwona pasta z soczewicy
Czerwona soczewica ujmuje mnie z wielu powodów. Przede wszystkim za jej aspekty odżywcze: soczewica jest dobrym źródłem białka (100g soczewicy dostarcza 25,4 g białka, dla porównania 100g mięsa z piersi indyka – 19,2 g białka). Dodatkowo posiada relatywnie wysoką wartość lizyny – aminokwasu, który jest szczególnie pożądany w diecie osób ćwiczących. Jeśli chodzi o zalety soczewicy z perspektywy kucharki Moniki, to przede wszystkim uwielbiam ją za to, że nie trzeba jej namaczać, a gotowanie trwa 15 minut. Soczewica jej idealną partnerką kulinarną. Z jej udziałem przygotowałam ekspresowe smarowidło do kanapek. Pieczywo razowe z kolei ma metioninę, czyli aminokwas, którego brakuje soczewicy, dlatego pieczywo z tą pastą to duet idealny.
Czerwona pasta z soczewicy
Drukuj PrzepisSkładniki
- soczewica czerwona - 100 g
- pomidory suszone - 6 sztuk
- czosnek - 1 ząbek
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- chlust oliwy z oliwek extra virgin
- wędzona papryka - szczypta
- oregano - duża szczypta
- sól - szczypta
- pieprz - duża szczypta
Sposób przygotowania
Suszone pomidory zalać wodą, by zmiękły i pozbyły się nadmiaru soli, odcisnąć na papierze kuchennym.
Soczewicę przepłukać na sitku. Wlać wodę do garnka i do gotującej się wody wsypać soczewicę. Gotować przez 10 - 13 minut. Kiedy zacznie się rozpadać dodać szczyptę soli i gotować do całkowitej miękkości.
Ugotowaną soczewicę odcedzić na sitku z małymi oczkami i przestudzić.
Soczewicę przełożyć z powrotem do garnka, w której się gotowała, dodać resztę składników i zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do miseczki i zajadać się na kanapkach do 4 dni.
By kanapki nigdy nie były nudne i smutne!
Monika