Czerwone biryani z soczewicą i indykiem

biryani
Jedzenie / Obiad / Odżywianie / Przepisy

Czerwone biryani z soczewicą i indykiem

Aromatyczna potrawa kuchni indyjskiej, z warzywami korzeniowymi, soczewicą, mięsem i genialnym sosem jogurtowym. Świetnie sprawdzi się, gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, bo właściwie większość robi się „sama”. Sprawdzi się też, gdy przyjmujesz gości i chcesz zaserwować coś niebanalnego.

Ja uwielbiam takie smaki, są dla mnie na tyle egzotyczne, że często mam ochotę do nich wracać. Pobudzają wyobraźnię 🙂 Zresztą, przekonaj się sam!

Czerwone biryani z soczewicą i indykiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 6 Czas Przygotowania: 50 minut

Składniki

  • oliwa z oliwek - 20 g
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • filet z indyka - 500 g
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • ryż basmati - 200 g
  • czerwona soczewica - 150 g
  • pomidory w puszce - 400 g
  • świeża kolendra
  • natka pietruszki
  • jogurt grecki - 300 g
  • miód - 2 łyżki
  • sól biała - do smaku
  • pieprz czarny, świeżo mielony - do smaku
  • woda - 3 szklanki

Sposób przygotowania

1

W większym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę, a po chwili czosnek. Przesmaż 2 minuty. Mięso pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka, a następnie dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj. Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie plastry i dodaj do mięsa, zalej wszystko 3 szklankami wrzątku i gotuj ok. 10 minut pod przykryciem.

2

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C.

3

Wsyp ryż, opłukaną soczewicę, pomidory, 1 łyżkę miodu. Zagotuj i duś ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Sprawdź czy sos jest dobry, ewentualnie dopraw go do smaku. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj.

4

Potrawę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 25 minut (przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową, na ostatnie 5 minut odkryj, i zwiększ temperaturę, aby wierzch się zrumienił).

5

Przygotuj sos jogurtowy. Kolendrę pokrój i wymieszaj z jogurtem, czarnym pieprzem, łyżką miodu.

6

Naczynie wyciągnij z piekarnika i pozwól potrawie "odpocząć" ok. 10 minut.

7

Podawaj z sosem jogurtowym i liśćmi kolendry.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 420 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 49 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *