Czerwone biryani z soczewicą i indykiem
Aromatyczna potrawa kuchni indyjskiej, z warzywami korzeniowymi, soczewicą, mięsem i genialnym sosem jogurtowym. Świetnie sprawdzi się, gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, bo właściwie większość robi się „sama”. Sprawdzi się też, gdy przyjmujesz gości i chcesz zaserwować coś niebanalnego.
Ja uwielbiam takie smaki, są dla mnie na tyle egzotyczne, że często mam ochotę do nich wracać. Pobudzają wyobraźnię 🙂 Zresztą, przekonaj się sam!
W większym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę, a po chwili czosnek. Przesmaż 2 minuty. Mięso pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka, a następnie dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj. Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie plastry i dodaj do mięsa, zalej wszystko 3 szklankami wrzątku i gotuj ok. 10 minut pod przykryciem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C. Wsyp ryż, opłukaną soczewicę, pomidory, 1 łyżkę miodu. Zagotuj i duś ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Sprawdź czy sos jest dobry, ewentualnie dopraw go do smaku. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj. Potrawę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 25 minut (przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową, na ostatnie 5 minut odkryj, i zwiększ temperaturę, aby wierzch się zrumienił). Przygotuj sos jogurtowy. Kolendrę pokrój i wymieszaj z jogurtem, czarnym pieprzem, łyżką miodu. Naczynie wyciągnij z piekarnika i pozwól potrawie "odpocząć" ok. 10 minut. Podawaj z sosem jogurtowym i liśćmi kolendry.Czerwone biryani z soczewicą i indykiem
Drukuj PrzepisSkładniki
Sposób przygotowania
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 420 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 49 g