Frittata – szybkie i proste danie kuchni włoskiej

Frittata - szybkie i proste danie kuchni włoskiej, www.dietazglowa.pl, Magdalena Słota
Kolacja / Przepisy / Śniadanie

Frittata – szybkie i proste danie kuchni włoskiej

Ta potrawa daje dużo możliwości. Smak może być zawsze inny, w zależności od wybranych przez Ciebie składników. Podstawą frittaty są jajka, natomiast reszta to całkowita dowolność…Możesz przygotować frittatę warzywną lub mięsną, rybną, z serem. Często do frittaty dodaję to, co akurat mam w lodówce, dzięki czemu nie marnuję jedzenia. Robi się ją szybko, więc świetnie sprawdza się też w sytuacjach „awaryjnych” np.  kiedy przychodzą niespodziewani goście. Możesz podawać ją na ciepło, zaraz po przygotowaniu lub na zimno w postaci przekąski, w każdej postaci jest tak samo dobra!

Frittata - szybkie i proste danie kuchni włoskiej

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia

Składniki

  • jajka - 6 szt.
  • szpinak - 3 garście
  • cebula - 1 szt.
  • ser mozarella - 100 g
  • pomidor - 1 szt.
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • ciecierzyca - 80 g (z zalewy)
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia
  • opcjonalnie: pieczywo do podania

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojoną drobno cebulkę i szpinak, dodaj szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Przesmaż 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

3

Naczynie żaroodporne wysmaruj drugą łyżką oliwy i przełóż do niego szpinak (rozłóż równo po całej powierzchni).

4

Jajka wybij do naczynia i dopraw solą, pieprzem i bazylią. Wymieszaj i wlej do naczynia.

5

Ciecierzycę odcedź z zalewy, dodaj do masy na wierzch (ale już nie mieszaj).

6

Pomidora i mozarellę pokrój w plastry, ułóż na wierzchu.

7

Przełóż do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż jajka będą "ścięte", a wierzch lekko zarumieniony.

8

Pokrojone porcje przełóż na talerze.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 548 kcal
Białko: 38,6 g
Tłuszcze: 35,9 g
Węglowodany: 13,5 g
Błonnik pokarmowy: 5,5 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *