Frittata – szybkie i proste danie kuchni włoskiej
Ta potrawa daje dużo możliwości. Smak może być zawsze inny, w zależności od wybranych przez Ciebie składników. Podstawą frittaty są jajka, natomiast reszta to całkowita dowolność…Możesz przygotować frittatę warzywną lub mięsną, rybną, z serem. Często do frittaty dodaję to, co akurat mam w lodówce, dzięki czemu nie marnuję jedzenia. Robi się ją szybko, więc świetnie sprawdza się też w sytuacjach „awaryjnych” np. kiedy przychodzą niespodziewani goście. Możesz podawać ją na ciepło, zaraz po przygotowaniu lub na zimno w postaci przekąski, w każdej postaci jest tak samo dobra!
Frittata - szybkie i proste danie kuchni włoskiej
Drukuj PrzepisSkładniki
- jajka - 6 szt.
- szpinak - 3 garście
- cebula - 1 szt.
- ser mozarella - 100 g
- pomidor - 1 szt.
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- ciecierzyca - 80 g (z zalewy)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia
- opcjonalnie: pieczywo do podania
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj pokrojoną drobno cebulkę i szpinak, dodaj szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Przesmaż 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Naczynie żaroodporne wysmaruj drugą łyżką oliwy i przełóż do niego szpinak (rozłóż równo po całej powierzchni).
Jajka wybij do naczynia i dopraw solą, pieprzem i bazylią. Wymieszaj i wlej do naczynia.
Ciecierzycę odcedź z zalewy, dodaj do masy na wierzch (ale już nie mieszaj).
Pomidora i mozarellę pokrój w plastry, ułóż na wierzchu.
Przełóż do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż jajka będą "ścięte", a wierzch lekko zarumieniony.
Pokrojone porcje przełóż na talerze.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 548 kcal
Białko: 38,6 g
Tłuszcze: 35,9 g
Węglowodany: 13,5 g
Błonnik pokarmowy: 5,5 g