Galaretka jogurtowa
Nie ma co się rozpisywać – w lato szczególnie mamy ochotę na chłodne desery. Dlatego ruszam z pomocą i zamiast kalorycznych, słabych odżywczo lodów wychodzę do Was naprzeciw z pyszną galaretką jogurtową. W jednej porcji ma nieco ponad 100 kcal, a wiadomo, że bez wyrzutów sumienia smakuje jeszcze lepiej!
Monika
Składniki
- jogurt naturalny typu islandzkiego skyr – 150 g (opakowanie)
- maliny – 100 g
- porzeczki czarne – 50 g
- erytrol – 30 g (6 łyżeczek)
- galaretka bez cukru o smaku truskawkowym Celiko – 14 g (opakowanie)
Sposób przygotowania
Galaretkę i erytrol rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy.
Do przestudzonej, płynnej galaretki, dodajemy jogurt i mieszamy.
Owoce myjemy, porzeczki układamy na dnie dwóch szklanek.
Płyn rozlewamy do szklanek i wkładamy do lodówki, do stężenia – na co najmniej 2 godziny.
Galaretki wyciągamy z lodówki, na wierzch dodajemy maliny.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 106,2 kcal
Białko: 15,3 g
Tłuszcze: 0,2 g
Węglowodany: 7,5 g
Błonnik: 5,3 g
POLECAMY E-BOOKA
„Brak czasu a zdrowa dieta,
czy to da się pogodzić?”
Nie masz czasu i ciągle zostawiasz dietę na potem? Sprawdź e-booka, który pomoże Ci odzyskać radość z życia i schudnąć.