Galaretka jogurtowa

Galaretka jogurtowa, www.dietazglowa.pl, Monika Prusaczyk
Deser / Przepisy

Galaretka jogurtowa

Nie ma co się rozpisywać – w lato szczególnie mamy ochotę na chłodne desery. Dlatego ruszam z pomocą i zamiast kalorycznych, słabych odżywczo lodów wychodzę do Was naprzeciw z pyszną galaretką jogurtową. W jednej porcji ma nieco ponad 100 kcal, a wiadomo, że bez wyrzutów sumienia smakuje jeszcze lepiej!

Monika

Galaretka jogurtowa

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 15 minut

Składniki

  • jogurt naturalny typu islandzkiego skyr - 150 g (opakowanie)
  • maliny - 100 g
  • porzeczki czarne - 50 g
  • erytrol - 30 g (6 łyżeczek)
  • galaretka bez cukru o smaku truskawkowym Celiko - 14 g (opakowanie)

Sposób przygotowania

1

Galaretkę i erytrol rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy.

2

Do przestudzonej, płynnej galaretki, dodajemy jogurt i mieszamy.

3

Owoce myjemy, porzeczki układamy na dnie dwóch szklanek.

4

Płyn rozlewamy do szklanek i wkładamy do lodówki, do stężenia - na co najmniej 2 godziny.

5

Galaretki wyciągamy z lodówki, na wierzch dodajemy maliny.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 106,2 kcal
Białko: 15,3 g
Tłuszcze: 0,2 g
Węglowodany: 7,5 g
Błonnik: 5,3 g

Leave your thought here

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *