Hummus czyli pasta z ciecierzycy
Hummus to pasta z ciecierzycy, tahini czyli pasty z sezamu, cytryny, czosnku, oliwy i przypraw. Jest aromatyczna i sycąca. Świetnie nadaje się do kanapek lub warzyw, ja lubię ją szczególnie z pieczonymi warzywami, które mają głęboki i wyrazisty smak. Będzie też pysznym dodatkiem do grilla! Zresztą sam się przekonaj, z czym będzie Ci smakować najbardziej!
Taką pastę możesz przechowywać w lodówce, w pojemniku nawet kilka dni. Jeśli nie masz gotowej pasty tahini to podpraż sezam na patelni przez chwilę, na dość niewielkim ogniu, gdyż łatwo lubi się przypalać. Podprażony sezam umieść w malakserze (ja prażyłam 100 g sezamu) i rozdrabniaj do momentu uzyskania pasty. Może to potrwać chwilę, co jakiś czas zbierz sezam ze ścianek, aby ułatwić rozdrabnianie. Po kilku minutach powinieneś otrzymać lejącą się pastę. Przełóż 40 g do miski, pozostałą część umieść w słoiku w lodówce – będzie do wykorzystania np. do sosu lub owsianki.
Polecam!
Do ciecierzycy dodaj tahini i pozostałe składniki, zblenduj na gładką masę. Konsystencję pasty kontroluj poprzez stopniowe dodawanie wody. Pastę podawaj z czym lubisz, koniecznie w towarzystwie warzyw. Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 550 g pasty.Hummus
Drukuj PrzepisSkładniki
Sposób przygotowania
Uwagi
Składniki odżywcze na 100 g pasty:
Energia: 185 kcal
Białko: 5,8 g
Tłuszcze: 9,4 g
Węglowodany: 19 g