Idealny chlebek bananowy
Kilka ciast z bananami już testowałam w swojej kuchni, jednak nie stały się one moimi ulubionymi.
Z tym jest inaczej! Wyszło fajnie puszyste i delikatne, przy tym nie za słodkie, takie w sam raz..
Takie ciasto z powodzeniem możesz zjeść w ramach drugiego śniadania lub popołudniowej przekąski. W towarzystwie kawy smakuje jeszcze lepiej, potwierdzone info!
Jeśli przygotujesz je na mące pełnoziarnistej, z dodatkiem erytrytolu – stanowić będzie pełnowartościową, niskokaloryczną przekąskę, również kiedy jesteś na diecie i starasz się ograniczać słodycze! Czy ktoś ma jeszcze wątpliwości, że aby schudnąć nie trzeba rezygnować ze słodyczy? Należy jednak dokonywać rozsądnych wyborów, w umiarkowanych ilościach.
To zapewnia spokojną głowę i piękne ciało! Uwierz mi, wiem co mówię 🙂
Składniki odżywcze na jedną porcję (1/10 całości):
Energia: 243 kcal (tylko!)
Białko: 5,1 g
Tłuszcze: 11,5 g
Węglowodany: 27,2 g
Błonnik: 3,1 g
Piekarnik rozgrzej do temperatury 165 stopni C. W misce rozgnieć banany (3 szt.) na gładko, masło rozpuść i połącz z bananami. Białka oddziel od żółtek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno z pomocą miksera. Do piany dodawaj erytrytol, następnie żółtka i miksuj jeszcze przez chwilę. Do miski z bananami dodaj mąkę, na nią proszek i sodę, aromat oraz ubite jajka. Połącz wszystko dokładnie. Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto. Ostatniego banana obierz i przekrój wzdłuż na pół. Połóż go na wierzchu ciasta, lekko dociskając. Po bokach ciasta posyp pokrojone kawałki czekolady. Piecz ok. 50-55 minut, Podawaj po ostudzeniu.Idealny chlebek bananowy
Drukuj PrzepisSkładniki
Sposób przygotowania
Comments (2)
Ewa
Bardzo smaczne, szybko się robi i równie szybko znika z talerza.Pychotka.
Magdalena Słota
Cieszymy się, że smakuje 🙂 Pozdrawiamy!