Idealny chlebek bananowy

bananabread1
Deser / Jedzenie / Odżywianie / Przepisy

Idealny chlebek bananowy

Kilka ciast z bananami już testowałam w swojej kuchni, jednak nie stały się one moimi ulubionymi.
Z tym  jest inaczej! Wyszło fajnie puszyste i delikatne, przy tym nie za słodkie, takie w sam raz..
Takie ciasto z powodzeniem możesz zjeść w ramach drugiego śniadania lub popołudniowej przekąski. W towarzystwie kawy smakuje jeszcze lepiej, potwierdzone info!
Jeśli przygotujesz je na mące pełnoziarnistej, z dodatkiem erytrytolu – stanowić będzie pełnowartościową, niskokaloryczną przekąskę, również kiedy jesteś na diecie i starasz się ograniczać słodycze! Czy ktoś ma jeszcze wątpliwości, że aby schudnąć nie trzeba rezygnować ze słodyczy? Należy jednak dokonywać rozsądnych wyborów, w umiarkowanych ilościach.
To zapewnia spokojną głowę i piękne ciało! Uwierz mi, wiem co mówię 🙂

Składniki odżywcze na jedną porcję (1/10 całości):
Energia: 243 kcal (tylko!)
Białko: 5,1 g
Tłuszcze: 11,5 g
Węglowodany: 27,2 g
Błonnik: 3,1 g

Idealny chlebek bananowy

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 10 Czas Przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczenia

Składniki

  • banany - 4 szt. bardzo dojrzałe
  • masło - 100 g (możesz zamienić na olej rzepakowy)
  • erytrytol - 80 g (+- dopasuj do swoich preferencji słodkiego)
  • jajka - 2 szt.
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 250 g
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • aromat waniliowy - 3 krople
  • czekolada gorzka 70% - 40 g

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 165 stopni C.

2

W misce rozgnieć banany (3 szt.) na gładko, masło rozpuść i połącz z bananami.

3

Białka oddziel od żółtek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno z pomocą miksera. Do piany dodawaj erytrytol, następnie żółtka i miksuj jeszcze przez chwilę.

4

Do miski z bananami dodaj mąkę, na nią proszek i sodę, aromat oraz ubite jajka.

5

Połącz wszystko dokładnie.

6

Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto.

7

Ostatniego banana obierz i przekrój wzdłuż na pół. Połóż go na wierzchu ciasta, lekko dociskając. Po bokach ciasta posyp pokrojone kawałki czekolady.

8

Piecz ok. 50-55 minut,

9

Podawaj po ostudzeniu.

Comments (2)

  1. Ewa

    Bardzo smaczne, szybko się robi i równie szybko znika z talerza.Pychotka.

    1. Magdalena Słota

      Cieszymy się, że smakuje 🙂 Pozdrawiamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *