Jagielnik Bounty (bezmleczny, bezglutenowy)
Ho ho ho! Zbliżają się Święta, a wraz z nimi nieodparta chęć na dłuższe posiedzenia w kuchni i pichcenie do późnych wieczorów. Przedstawiam Wam ciasto, które skradło moje serce od pierwszego kęsa. Połączenie kokosa i czekolady przypomina smakiem popularny batonik, którym zajadałam się w młodości. Teraz, będąc świadomą składników w tego typu batonikach, przechodzę raczej obok nich obojętnie. Mimo to, okres świąteczny i widok śniegu na oknem nęci do smaków dzieciństwa. I tak powstał jagielnik, który, co tu dużo mówić, jest po prostu stokroć lepszy!
Na takie cudo mogą sobie pozwolić również osoby będące na dietach eliminacyjnych. Czas przygotowania jest krótki a ciasto nie wymaga pieczenia. Smak obłędny, nieskomplikowane przygotowanie a do tego porcja przyjaznych dla zdrowia składników. Święta zapowiadają się zdrowe i słodkie.
Blender w dłoń i zaczynamy!
Mleko kokosowe wstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 10-15 minut aż zmiękną. Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni i zmiksuj na mąkę. Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą, przelej wrzątkiem, włóż do garnka, zalej 2 szklankami gorącej wody, przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu do momentu aż kasza całkowicie wsiąknie wodę. Kaszę zmiksuj na gładki krem. Płatki jaglane zmiel w blenderze z ostrzem S na mąkę, dodaj kakao, odsączone dokładnie z wody daktyle i olej kokosowy. Całość zmiksuj, tak aby powstała gliniasta, zwarta masa. Tak przygotowane ciasto na spód przełóż do tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 15-18 cm, rozprowadź je równo na całej powierzchni dociskając do dna. Wstaw do lodówki. W mice za pomocą miksera ręcznego ubij stałą część mleka kokosowego (ma powstać kokosowa bita śmietana bez grudek). Dodaj do niej erytrytol i jeszcze chwilę miksuj. Następnie dodaj kokosową bitą śmietanę i mąkę z wiórków kokosowych do kremu jaglanego. Całość zmiksuj na gładką, jednolitą masę, a po chwili wylej ją na spód ciasta i równomiernie rozprowadzić. Włóż do lodówki. Gdy ciasto stężeje w lodówce (około godziny), możesz zabierać się za polewę. W mikrofali na najmniejszej mocy rozpuść w miseczce połamaną czekoladę i olej kokosowy. Polewę wylej na ciasto i równomiernie rozprowadź. Posyp płatkami migdałowymi. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.Jagielnik Bounty (bezmleczny, bezglutenowy)
Drukuj PrzepisSkładniki
Sposób przygotowania
Składniki odżywcze w jednym kawałku:
Energia: 301 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcze: 19,6 g
Węglowodany: 25,1 g
Świąteczne uściski,
Monika