Jaglanka z czekoladą i prażonymi śliwkami
Dziś proponuję Wam kaszę jaglaną w wersji na słodko, genialnie słodko!
Z korzennymi przyprawami, gorzką czekoladą i owocami lata.
Kasza jaglana wciąż trochę niedoceniana w naszej diecie!
A można by o niej dużo opowiadać…
Ma mnóstwo zalet – jako nieliczna wśród produktów zbożowych ma właściwości zasadotwórcze, co jest bardzo pozytywne dla organizmu, zwłaszcza, że współczesna dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze. Bogata w witaminy z grupy B, lecytynę, substancje mineralne, wapń, fosfor i potas. Na tle innych kasz, jest najlepszym źródłem żelaza oraz naturalnym źródłem krzemu, a ten zapewnia piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Krzem pełni także funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnieniu, umożliwia szybszą regenerację po urazach.
Jest lekkostrawna, dobrze przyswajalna, polecana dla osób z problemami z żołądkiem, wątrobą i trzustką. Do tego bardzo pożywna, ma sporo białka jak na produkt zbożowy.
Pomimo tego, że ma wysoki indeks glikemiczny mogą ją stosować osoby na diecie odchudzającej, istotne będą w tym przypadku dodatki, jakich użyjemy do całej potrawy.
Kasza jaglana świetnie sprawdzi się w daniach na słodko, ale również w daniach obiadowych, w zastępstwie ziemniaków, ryżu. Może też być bazą do zapiekanek oraz bohaterem ciast wegańskich.
Może masz ochotę spróbować? 🙂
Magda
Jaglanka z czekoladą i prażonymi śliwkami
Drukuj PrzepisSkładniki
- kasza jaglana - 100 g
- mleko 2% tł. - 300 g (możesz zastąpić roślinnym)
- woda - 100 g
- czekolada gorzka - 3 kostki
- ksylitol - 2 łyżeczki
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- kardamon - 1/2 łyżeczki
- imbir mielony - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- mleczko kokosowe (z puszki) - 50 g
- śliwki - 400 g
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną wypłucz pod bieżącą wodą (w ten sposób pozbywasz się smaku goryczki).
Przełóż do garnka, wlej wodę i mleko, zagotuj.
Dodaj szczyptę soli i przyprawy. Gotuj na średnim płomieniu palnika przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gdy kasza będzie już gotowa dodaj 3 kostki czekolady i mleczko kokosowe, odstaw na chwilę, aby czekolada się rozpuścił, a następnie wymieszaj.
Śliwki pokrój i wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj od razu ksylitol - 2 łyżeczki i wymieszaj. Pozostaw na średnim ogniu przez pok. 3 minuty.
Przełóż kaszę do naczynia, na wierzchu ułóż śliwki.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 477 kcal
Białko: 12,8 g
Tłuszcze: 13,5 g
Węglowodany: 73 g
Błonnik pokarmowy: 6 g
Comments (2)
Kamila
A zamiast czekolady można dodać kakao i ile?
Magdalena Słota
Oczywiście! Myślę, że 2 łyżeczki będą wystarczające, a jeśli wolisz bardziej czekoladowe dodaj odrobinę więcej!