Jedz sezonowo! Rozgrzewające jesienne curry
Jedz sezonowo! To doskonały pomysł, jeśli chcesz aby twoje posiłki obfitowały w produkty odżywcze, świeże i aromatyczne. Co więcej Twój portfel Ci za to podziękuje!
Co powinieneś wybierać w LISTOPADZIE?
Z warzyw zabierz ze sobą do domu: cebulę, dynię, marchew, buraki, kalafiora, brokuły, kapustę (włoska, biała, czerwona), brukselkę, koper włoski, pietruszkę, seler, jarmuż, por, fasolę, cykorię, czosnek, imbir.
Z owoców zdecyduj się na: jabłka, gruszki, świeżą żurawinę.
Oprócz tego każdego dnia zjedz niewielką garść orzechów włoskich lub laskowych, najlepiej świeżo obranych.
Jeśli nie masz pomysłu, jakie potrawy możesz z tego stworzyć, już podpowiadam:
- na śniadanie przygotuj sobie owsiankę na mleku np. sojowym z dodatkiem karmelizowanych gruszek, cynamonu i orzechów włoskich
- na obiad przygotuj rozgrzewające curry
- na podwieczorek zjedz zupę dyniowo-marchewkową z imbirem
- a na kolację racuchy z jabłkami i kardamonem
Curry to świetna propozycja na niebanalny obiad lub kolację, przygotowaną dla najbliższych. Kolendra i aromatyczne przyprawy tworzą egzotyczną kompozycję smaków, a sos jogurtowy z miodem jest ich zwieńczeniem. Danie proste, szybkie i mało skomplikowane, czyli to co lubię najbardziej!
Co potrzebujesz? Oto lista składników:
- kurczak filet – 400 g
- fasola biała – 240 g (u mnie z zalewy)
- soczewica czerwona – 100 g
- passata pomidorowa – 400 g
- papryka czerwona – 2 szt.
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- imbir – ok. 4 cm
- mleczko kokosowe – 200 g (z puszki)
- jogurt grecki – 200 g
- kolendra świeża – 2 duże garście
- przyprawy:
- sos sojowy – 2 łyżki
- kmin rzymski – ½ łyżeczki
- curry – 1 łyżeczka
- kurkuma – ½ łyżeczki
- cynamon – ⅓ łyżeczki
- sól – do smaku
- miód – 2 łyżki
- olej rzepakowy – 20 ml
- ryż – do podania, ok. 50-70 g na osobę
Do dzieła:
Olej rozgrzej w dużym garnku z grubym dnem, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, wymieszaj i smaż krótko. Dodaj sos sojowy, curry, kurkumę i kmin rzymski, wymieszaj, a po chwili dodaj kawałki pokrojonego drobno kurczaka i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż wszystko ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową i podlej całość niewielką ilością wody.
Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą i dodaj do potrawy. Fasolę odcedź i również dodaj. Gotuj ok. 8 minut. W tym czasie przemieszaj kilka razy, aby soczewica nie przywarła do garnka. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, cynamon i miód (łyżkę), wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli będzie taka potrzeba.
Jogurt wymieszaj w naczyniu razem z pokrojoną drobno kolendrą i łyżką miodu.
Na talerz przełóż curry i ryż, na wierzch dodaj łyżkę sosu jogurtowego. Całość posyp odrobiną kolendry.
Smacznego!
Magda