Kaszotto z pieczarkami i twarogiem

Kaszotto z pieczarkami i twarogiem, www.dietazglowa.pl, Monika Prusaczyk
Kolacja / Obiad / Przepisy

Kaszotto z pieczarkami i twarogiem

Ten przepis to świetne danie jednogarnkowe, które zrobisz w nie całe pół godziny. W czasie duszenia pieczarek przygotujesz pozostałe punkty z przepisu, a po wymieszaniu danie gotowe. Uwielbiam kaszę gryczaną w połączeniu z pieczarkami, a dodatek twarogu dodaje świeżości potrawie. Świetnie smakuje na zimno, więc jest to danie idealne do lunch boxa. W tym roku postaw na fleksi!

Kaszotto z pieczarkami i twarogiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • pieczarki - 500 g
  • szpinak świeży - 75 g
  • ser twarogowy półtłusty - 200 g
  • ogórek kiszony - 180 g
  • kasza gryczana - 100 g
  • cebula - 100 g (jedna sztuka)
  • pietruszka, liście - 30 g
  • oliwa z oliwek - 20 g (dwie łyżki)
  • czosnek - 5 g (jeden ząbek)
  • pieprz czarny mielony - 2 g
  • sól - 1 g

Sposób przygotowania

1

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę posiekaną w kostkę, pieczarki pokrojone w ćwiartki i drobno posiekany czosnek. Pod koniec dodaj szpinak.

2

Kaszę ugotuj al dente.

3

Ogórki pokrój w kawałki, a natkę pietruszkę drobno posiekaj.

4

Do dużej miski przełóż kaszę gryczaną, dodaj zawartość patelni, warzywa i zamieszaj. Wkrusz twaróg, dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 496,7 kcal
Białko: 35,3 g
Tłuszcze: 17,8 g
Węglowodany: 43,1 g
Błonnik: 11 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *