Kaszotto z pieczarkami i twarogiem
Ten przepis to świetne danie jednogarnkowe, które zrobisz w nie całe pół godziny. W czasie duszenia pieczarek przygotujesz pozostałe punkty z przepisu, a po wymieszaniu danie gotowe. Uwielbiam kaszę gryczaną w połączeniu z pieczarkami, a dodatek twarogu dodaje świeżości potrawie. Świetnie smakuje na zimno, więc jest to danie idealne do lunch boxa. W tym roku postaw na fleksi!
Kaszotto z pieczarkami i twarogiem
Drukuj PrzepisSkładniki
- pieczarki - 500 g
- szpinak świeży - 75 g
- ser twarogowy półtłusty - 200 g
- ogórek kiszony - 180 g
- kasza gryczana - 100 g
- cebula - 100 g (jedna sztuka)
- pietruszka, liście - 30 g
- oliwa z oliwek - 20 g (dwie łyżki)
- czosnek - 5 g (jeden ząbek)
- pieprz czarny mielony - 2 g
- sól - 1 g
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę posiekaną w kostkę, pieczarki pokrojone w ćwiartki i drobno posiekany czosnek. Pod koniec dodaj szpinak.
Kaszę ugotuj al dente.
Ogórki pokrój w kawałki, a natkę pietruszkę drobno posiekaj.
Do dużej miski przełóż kaszę gryczaną, dodaj zawartość patelni, warzywa i zamieszaj. Wkrusz twaróg, dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 496,7 kcal
Białko: 35,3 g
Tłuszcze: 17,8 g
Węglowodany: 43,1 g
Błonnik: 11 g