Kolorowa komosa z fasolą i sosem tahini

Kolorowa komosa z fasolą i sosem tahini, www.dietazglowa.pl, Monika Prusaczyk
Kolacja / Obiad / Przepisy

Kolorowa komosa z fasolą i sosem tahini

To jest mój ostatni spontaniczny obiad, który przygotowałam z braku laku i napiętego rozkładu dnia. Pomimo obowiązków i braku planu na obiad, nie wyobrażam sobie jechać po coś na wynos, skoro sam dojazd i czekanie na jedzenie zajęłoby tyle samo co przygotowanie obiadu. Uwielbiam takie niespodzianki, kiedy oczekujesz od posiłku, aby składał się ze zdrowych produktów i był w miarę zjadliwy, a okazał się przepysznym daniem! W imię idei tego roku, czyli fleksitariańskiego stylu żywienia coraz bardziej podobają mi się rezultaty spontanicznych kulinarnych eksperymentów 🙂

Kolorowa komosa z fasolą i sosem tahini

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • cukinia - 300 g (jedna sztuka)
  • bakłażan - 200 g (jedna sztuka)
  • fasola czerwona, konserwowa - 120 g
  • cebula - 100 g (jedna sztuka)
  • komosa ryżowa - 100 g
  • marchew - 45 g (jedna sztuka)
  • oliwa z oliwek - 15 g (1,5 łyżki)
  • czosnek - 5 g (jeden ząbek)
  • papryka słodka wędzona - 3 g
  • pieprz czarny mielony - 3 g
  • kumin - 3 g
  • czosnek granulowany - 2 g
  • chili - 1 g
  • sól - 1 g
  • Sos:
  • tahini - 12 g (dwie łyżeczki)
  • czosnek - 3 g (pół ząbka)
  • sok cytrynowy - 6 g (jedna łyżka)
  • pieprz - 1 g
  • sól - 1 g

Sposób przygotowania

1

Komosę ryżową ugotuj.

2

Cebulę i bakłażana posiekaj w kostkę a cukinię i marchew w plasterki. Jeden ząbek czosnku posiekaj drobno.

3

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmaż na złoto. Po chwili dorzuć czosnek, następnie marchew, podsmaż. Po chwili dodaj cukinię i bakłażana.

4

Między czasie przygotuj sos: do małego naczynia dodaj sok z cytryny, dwie łyżki wody, szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dolewaj tahini mieszając. Wymieszaj wszystko, po chwili sos powinien przybrać jednolitą konsystencję i półpłynną gęstość. Jeśli jest za gęsta, dodaj jeszcze jedną łyżkę wody.

5

Do warzyw z patelni dodaj przepłukaną na sitku fasolę i przyprawy, wymieszaj. Następnie dodaj ugotowaną i odcedzoną komosę ryżową. Wymieszaj.

6

Potrawę przełóż na talerze, polej sosem tahini. Dodaj świeże zioła, np. natkę pietruszki, miętę czy kolendrę.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 428,8 kcal
Białko: 16,2 g
Tłuszcze: 14,9 g
Węglowodany: 49,9 g
Błonnik: 13,7 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *