Kolorowa komosa z fasolą i sosem tahini
To jest mój ostatni spontaniczny obiad, który przygotowałam z braku laku i napiętego rozkładu dnia. Pomimo obowiązków i braku planu na obiad, nie wyobrażam sobie jechać po coś na wynos, skoro sam dojazd i czekanie na jedzenie zajęłoby tyle samo co przygotowanie obiadu. Uwielbiam takie niespodzianki, kiedy oczekujesz od posiłku, aby składał się ze zdrowych produktów i był w miarę zjadliwy, a okazał się przepysznym daniem! W imię idei tego roku, czyli fleksitariańskiego stylu żywienia coraz bardziej podobają mi się rezultaty spontanicznych kulinarnych eksperymentów 🙂
Kolorowa komosa z fasolą i sosem tahini
Drukuj PrzepisSkładniki
- cukinia - 300 g (jedna sztuka)
- bakłażan - 200 g (jedna sztuka)
- fasola czerwona, konserwowa - 120 g
- cebula - 100 g (jedna sztuka)
- komosa ryżowa - 100 g
- marchew - 45 g (jedna sztuka)
- oliwa z oliwek - 15 g (1,5 łyżki)
- czosnek - 5 g (jeden ząbek)
- papryka słodka wędzona - 3 g
- pieprz czarny mielony - 3 g
- kumin - 3 g
- czosnek granulowany - 2 g
- chili - 1 g
- sól - 1 g
- Sos:
- tahini - 12 g (dwie łyżeczki)
- czosnek - 3 g (pół ząbka)
- sok cytrynowy - 6 g (jedna łyżka)
- pieprz - 1 g
- sól - 1 g
Sposób przygotowania
Komosę ryżową ugotuj.
Cebulę i bakłażana posiekaj w kostkę a cukinię i marchew w plasterki. Jeden ząbek czosnku posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmaż na złoto. Po chwili dorzuć czosnek, następnie marchew, podsmaż. Po chwili dodaj cukinię i bakłażana.
Między czasie przygotuj sos: do małego naczynia dodaj sok z cytryny, dwie łyżki wody, szczyptę soli i pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dolewaj tahini mieszając. Wymieszaj wszystko, po chwili sos powinien przybrać jednolitą konsystencję i półpłynną gęstość. Jeśli jest za gęsta, dodaj jeszcze jedną łyżkę wody.
Do warzyw z patelni dodaj przepłukaną na sitku fasolę i przyprawy, wymieszaj. Następnie dodaj ugotowaną i odcedzoną komosę ryżową. Wymieszaj.
Potrawę przełóż na talerze, polej sosem tahini. Dodaj świeże zioła, np. natkę pietruszki, miętę czy kolendrę.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 428,8 kcal
Białko: 16,2 g
Tłuszcze: 14,9 g
Węglowodany: 49,9 g
Błonnik: 13,7 g