Krem z batata i soczewicy
Na chłodne zimowe wieczory kremy z warzyw sprawdzają się znakomicie.
Dodatek przypraw tj. curry, papryki, kminu rzymskiego, kurkumy i imbiru sprawia, że ten krem jest idealnie rozgrzewający.
Równocześnie dobrze zaspakaja głód, dzięki obecności soczewicy, która zapewnia odpowiednią porcję białka, a to przekłada się właśnie na uczucie sytości.
W taki przyjemny sposób zapewniasz sobie dodatkową porcję warzyw w ciągu dnia!
Zdrowo pozdrawiam!
Magda
Przygotuj bulion warzywny: gotuj na wolnym ogniu, przez ok. godzinę 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora, kawałek selera i cebulę. Olej rozgrzej w garnku z grubym dnem, dodaj pokrojoną cebulkę, a po chwili przyprawy: curry, kurkumę, kmin, imbir. Dodaj również pokrojony drobno czosnek i batata pokrojonego w kostkę. Zalej bulionem warzywnym wraz z 1 marchewką i 1 pietruszką. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do garnka. Gotuj całość ok. 15 minut. Po tym czasie zblenduj przy użyciu blendera ręcznego na gładki krem, dodaj śmietany i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie lubisz bardzo gęstych kremów - dodaj do zupy więcej wody/bulionu lub mleka. Podawaj z pestkami dyni i natką pietruszki.Krem z batata i soczewicy
Drukuj PrzepisSkładniki
Sposób przygotowania
Składniki odżywcze na jedna porcję:
Energia: 365 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 35 g
Błonnik pokarmowy: 8 g