Krem z batata i soczewicy

Krem z batata i soczewicy, www.dietazglowa.pl, Magdalena Słota
Kolacja / Obiad / Przepisy

Krem z batata i soczewicy

Na chłodne zimowe wieczory kremy z warzyw sprawdzają się znakomicie.
Dodatek przypraw tj. curry, papryki, kminu rzymskiego, kurkumy i imbiru sprawia, że ten krem jest idealnie rozgrzewający.
Równocześnie dobrze zaspakaja głód, dzięki obecności soczewicy, która zapewnia odpowiednią porcję białka, a to przekłada się właśnie na uczucie sytości.
W taki przyjemny sposób zapewniasz sobie dodatkową porcję warzyw w ciągu dnia!

Zdrowo pozdrawiam!
Magda

Krem z batata i soczewicy

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 25 minut + czas przygotowania bulionu warzywnego

Składniki

  • batat - 1 duży
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • soczewica czerwona, nasiona - 150 g
  • bulion warzywny - ok. 3-4 szklanki
  • przyprawy: curry - 1 łyżeczka, kurkuma - 1/2 łyżeczki, kmin rzymski, - 1/2 łyżeczki, imbir mielony - 1/2 łyżeczki, sól, pieprz
  • śmietana 18% tł. - 100 g
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • natka pietruszki - do podania
  • pestki dyni - do podania

Sposób przygotowania

1

Przygotuj bulion warzywny: gotuj na wolnym ogniu, przez ok. godzinę 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora, kawałek selera i cebulę.

2

Olej rozgrzej w garnku z grubym dnem, dodaj pokrojoną cebulkę, a po chwili przyprawy: curry, kurkumę, kmin, imbir.

3

Dodaj również pokrojony drobno czosnek i batata pokrojonego w kostkę.

4

Zalej bulionem warzywnym wraz z 1 marchewką i 1 pietruszką.

5

Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do garnka.

6

Gotuj całość ok. 15 minut.

7

Po tym czasie zblenduj przy użyciu blendera ręcznego na gładki krem, dodaj śmietany i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie lubisz bardzo gęstych kremów - dodaj do zupy więcej wody/bulionu lub mleka.

8

Podawaj z pestkami dyni i natką pietruszki.

Składniki odżywcze na jedna porcję:
Energia: 365 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 35 g
Błonnik pokarmowy: 8 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *