Krewetki z fasolką szparagową, suszonymi i koktajlowymi pomidorami
To danie łączy ze sobą moje dwa najważniejsze kryteria: jest szybkie do przygotowania oraz smakuje wyśmienicie! Doskonałe na mały głód, jako lekki, letni lunch. Przepis możecie modyfikować w dowolny sposób, np. dodając kaszę tworzycie całkiem przyzwoity obiad. Krewetki podsmażone na oliwie i maśle z czosnkiem, letnia fasolka szparagowa wymieszana z suszonymi i koktajlowymi pomidorkami. Do tego kawałek bagietki (lub cokolwiek innego, dobrego :)) i można poczuć się jak w dobrej restauracji!
Krewetki z fasolką szparagową, suszonymi i koktajlowymi pomidorami
Drukuj PrzepisSkładniki
- pomidory koktajlowe - 150 g
- fasola szparagowa - 200 g
- krewetki - 150 g
- suszone pomidory - 4 sztuki
- bazylia (świeża) - 10 listków
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 5 g (łyżeczka)
- masło - 5 g (łyżeczka)
- pieprz czarny mielony - 2 g
- sól - 1 g
Sposób przygotowania
Krewetki mrożone rozmrozić i oczyścić z pancerzy oraz z jelit jeśli jest taka konieczność. Osuszyć na papierowym ręczniku. Suszone pomidory przelać wrzątkiem i również osuszyć na ręczniku papierowym.
Świeżą fasolkę umyć, przyciąć na końcach i pokroić na kawałki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10 minut do miękkości. Fasolkę mrożoną gotować krócej, przez ok. 5 minut.
Na dużej patelni na maśle i oliwie podsmażyć obrany i pokrojony na plasterki czosnek i suszone pomidory. Zwiększyć ogień i dodać krewetki, smażyć przez około 30 sekund, przewrócić na drugą stronę, powtórzyć smażenie, doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać pokrojone na połówki pomidorki i mieszając smażyć przez około 1 minutę aż pomidorki zmiękną.
Dodać fasolkę szparagową i mieszając podgrzewać jeszcze przez chwilę. Posypać listkami świeżej bazylii.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 385 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 31 g
Błonnik: 11 g
Monika