Kurczak słodko-kwaśny
Danie tak samo pyszne, jak proste! Kurczaka można przyrządzić na tysiące sposobów…ten natomiast jest jednym z TOP.
Jeśli chcesz zerwać z rutyną i poznać nowe smaki…ZAPRASZAM!
Magda
Kurczak słodko-kwaśny
Drukuj PrzepisSkładniki
- filet z kurczaka - 300 g
- ananas - 200 g
- papryka czerwona - 1 szt.
- ketczup - 50 g
- marchew - 1 szt.
- cytryna - 50 g
- cukier trzcinowy - 30 g
- imbir - 2 cm
- skrobia ziemniaczana - 20 g
- olej rzepakowy - 10 g
- czosnek - 1 ząbek
- pieprz czarny mielony - do smaku
- ryż - 100 g (u mnie czerwony, jeśli wolisz użyj innego)
Sposób przygotowania
Pokrój warzywa - paprykę w kostkę, a marchew w cienkie słupki.
Ananas przekrój na pół, wykrój ze środka twardy głąb i plastry pokrój drobno.
Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i mąką, wymieszaj.
Czosnek z imbirem zetrzyj na tarce lub bardzo drobno pokrój.
Sok z cytryny wymieszaj z cukrem i 3 łyżkami wody.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj kawałki kurczaka i obsmażaj z każdej strony, ok. 5 minut.
Dodaj czosnek z imbirem, pozostaw na 2 minuty.
Dodaj warzywa, wymieszaj i pozostaw na 3 minuty, a następnie dodaj kawałki ananasa i pozostaw na kolejne 2 minuty.
Dodaj przygotowany sos, ketczup i duś jeszcze 2 minuty.
Podawaj z ugotowanym ryżem.
Uwagi
Składniki odżywcze na jedną porcję: Energia: 590 kcal Białko: 38 g Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 88 g Błonnik pokarmowy: 7 g