Kurczak słodko-kwaśny

kurczak-slodko-kwasny_3
Diety / Obiad / Odżywianie / Przepisy

Kurczak słodko-kwaśny

Danie tak samo pyszne, jak proste! Kurczaka można przyrządzić na tysiące sposobów…ten natomiast jest jednym z TOP.
Jeśli chcesz zerwać z rutyną i poznać nowe smaki…ZAPRASZAM!
Magda


Kurczak słodko-kwaśny

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • filet z kurczaka - 300 g
  • ananas - 200 g
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • ketczup - 50 g
  • marchew - 1 szt.
  • cytryna - 50 g
  • cukier trzcinowy - 30 g
  • imbir - 2 cm
  • skrobia ziemniaczana - 20 g
  • olej rzepakowy - 10 g
  • czosnek - 1 ząbek
  • pieprz czarny mielony - do smaku
  • ryż - 100 g (u mnie czerwony, jeśli wolisz użyj innego)

Sposób przygotowania

1

Pokrój warzywa - paprykę w kostkę, a marchew w cienkie słupki.

2

Ananas przekrój na pół, wykrój ze środka twardy głąb i plastry pokrój drobno.

3

Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i mąką, wymieszaj.

4

Czosnek z imbirem zetrzyj na tarce lub bardzo drobno pokrój.

5

Sok z cytryny wymieszaj z cukrem i 3 łyżkami wody.

6

Na patelni rozgrzej olej, dodaj kawałki kurczaka i obsmażaj z każdej strony, ok. 5 minut.

7

Dodaj czosnek z imbirem, pozostaw na 2 minuty.

8

Dodaj warzywa, wymieszaj i pozostaw na 3 minuty, a następnie dodaj kawałki ananasa i pozostaw na kolejne 2 minuty.

9

Dodaj przygotowany sos, ketczup i duś jeszcze 2 minuty.

10

Podawaj z ugotowanym ryżem.

Uwagi

Składniki odżywcze na jedną porcję: Energia: 590 kcal Białko: 38 g Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 88 g Błonnik pokarmowy: 7 g



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *