Makaron z bakłażanem i kaparami
Makaron w stylu śródziemnomorskim przywołuje wspomnienie włoskiego słońca! 🙂
To danie przygotujesz w kilka chwil. Co więcej, nie napracujesz się zbytnio. A efekt może zachwycić 🙂
Bohaterem są w tej potrawie kapary.. nadają jej intensywny i charakterystyczny smak.
Odznaczają się one wysoką zawartością polifenoli – flawonoidów, tj. substancji, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i chronią przed nowotworami.
Polifenole występujące w kaparach to kempferol i kwercetyna.
Zapraszam!
Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Bakłażany pokrój w plastry, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia. Skrop łyżką oliwy i piecz przez ok. 30 minut. Upieczonego bakłażana pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki, po chwili dodaj również zmiażdżony czosnek i pokrojone drobno kapary, smaż ok. 3 minut. Dodaj passatę pomidorową i bakłażany. Duś warzywa ok. 7-8 minut, na końcu dodaj ricottę i wymieszaj. Dopraw bazylią i pieprzem ziołowym. W osobnym garnku ugotuj makaron al dente. Połącz makaron z sosem, udekoruj świeżymi ziołami.Makaron z bakłażanem i kaparami
Drukuj PrzepisSkładniki
Sposób przygotowania
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 598 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 76 g
Błonnik: 18 g
Comments (7)
Klaudia ☺️
Nooo, mistrzostwo świata! Bardzo syci (zmniejszyłam swoją porcję -ja, żarłok!) no i zachwyca smakiem. Nawet mąż był zaskoczony, że takie połączenie może tak dobrze smakować ☺️
Magdalena Słota
Klaudia bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz! Zaglądaj częściej, bo my tylko takie pyszności robimy ;-p
SzanujeZdrowie
Jak przeczytałem o kaparach to od razu pomyślałem o tatarze 🙂
Julka
wspaniałe połączenie 🙂 przepis rewelacyjny 🙂
Magdalena Słota
Dziękujemy! 🙂
Ewelina
Przepyszne! Nie miałam ricotty ale i bez wyszło mega dobre, to są moje smaki, wcinaliśmy z Mężem aż się uszy trzęsły. To danie pozostanie u nas na stałe
Magdalena Słota
Na zdrowie! ps. ricotta nadaje fajny śmietanowy posmak, polecam:)