Makaron z bakłażanem i kaparami

makaron-z-kaparami
Jedzenie / Obiad / Odżywianie / Przepisy

Makaron z bakłażanem i kaparami

Makaron w stylu śródziemnomorskim przywołuje wspomnienie włoskiego słońca! 🙂
To danie przygotujesz w kilka chwil. Co więcej, nie napracujesz się zbytnio. A efekt może zachwycić 🙂
Bohaterem są w tej potrawie kapary.. nadają jej intensywny i charakterystyczny smak.
Odznaczają się one wysoką zawartością polifenoli – flawonoidów, tj. substancji, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i chronią przed nowotworami.
Polifenole występujące w kaparach to kempferol i kwercetyna.
Zapraszam!

Makaron z bakłażanem i kaparami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 50 minut

Składniki

  • makaron pełnoziarnisty - 150 g
  • kapary - 50 g
  • bakłażan - 1 szt.
  • passata pomidorowa - 500 g
  • pieczarki - 200 g
  • czosnek - 4 ząbki
  • oliwa z oliwek - 20 g
  • sól, pieprz ziołowy, bazylia
  • ser ricotta - 100 g

Sposób przygotowania

1

Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Bakłażany pokrój w plastry, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia. Skrop łyżką oliwy i piecz przez ok. 30 minut. Upieczonego bakłażana pokrój na mniejsze kawałki.

2

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki, po chwili dodaj również zmiażdżony czosnek i pokrojone drobno kapary, smaż ok. 3 minut. Dodaj passatę pomidorową i bakłażany. Duś warzywa ok. 7-8 minut, na końcu dodaj ricottę i wymieszaj. Dopraw bazylią i pieprzem ziołowym.

3

W osobnym garnku ugotuj makaron al dente.

4

Połącz makaron z sosem, udekoruj świeżymi ziołami.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 598 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 76 g
Błonnik: 18 g

Comments (7)

  1. Klaudia ☺️

    Nooo, mistrzostwo świata! Bardzo syci (zmniejszyłam swoją porcję -ja, żarłok!) no i zachwyca smakiem. Nawet mąż był zaskoczony, że takie połączenie może tak dobrze smakować ☺️

    1. Magdalena Słota

      Klaudia bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz! Zaglądaj częściej, bo my tylko takie pyszności robimy ;-p

  2. Jak przeczytałem o kaparach to od razu pomyślałem o tatarze 🙂

  3. wspaniałe połączenie 🙂 przepis rewelacyjny 🙂

    1. Magdalena Słota

      Dziękujemy! 🙂

  4. Ewelina

    Przepyszne! Nie miałam ricotty ale i bez wyszło mega dobre, to są moje smaki, wcinaliśmy z Mężem aż się uszy trzęsły. To danie pozostanie u nas na stałe

    1. Magdalena Słota

      Na zdrowie! ps. ricotta nadaje fajny śmietanowy posmak, polecam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *