Makaron z cukinią i ricottą
Makaron to szybkie i proste rozwiązanie. Wcale się nie dziwię, że Włosi je uwielbiają! Więcej czasu zostaje wtedy na inne przyjemności ;-p
Jeśli dbasz o formę i nie masz wskazań do stosowania diety lekkostrawnej wybierz koniecznie makaron z mąki pełnoziarnistej.
Zdrowo pozdrawiam,
Magda
Olej rozgrzej na patelni, po chwili dodaj pokrojoną drobno cebulkę i pomidory. Z cukinii zrób wstążki – ja to zrobiłam z użyciem obieraczki do warzyw. Czosnek pokrój drobno i razem z cukinią dodaj na patelnię, posól i przesmaż kilka minut. Po chwili podlej całość odrobiną wrzątku i duś kilka minut. Dopraw do smaku przyprawami: rozmarynem, pieprzem cytrynowym i ziołami toskańskimi. Dodaj ricottę, pokrojone oliwki i wymieszaj, aby całość dokładnie się połączyła. Podgrzewaj sos jeszcze kilka minut. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z przygotowanym sosem. Każdą porcję podaj z tartym parmezanem.Składniki
Sposób przygotowania
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 520 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 21 g
Węglowodany: 52 g
Błonnik pokarmowy: 10 g
POLECAMY E-BOOKA
„Brak czasu a zdrowa dieta,
czy to da się pogodzić?”
Nie masz czasu i ciągle zostawiasz dietę na potem? Sprawdź e-booka, który pomoże Ci odzyskać radość z życia i schudnąć.
Comments (3)
Filip
W składnikach brakuje cebulki z kroku pierwszego xD
Filip2
Nie ma też ani słowa w przepisie o oliwkach podanych w recepturze
Magdalena Słota
Czyli kompletny misz-masz! Dzięki za uważność, poprawiłam.