Makaron z cukinią i ricottą

Makaron z cukinią i ricottą, www.dietazglowa.pl, Magdalena Słota
Obiad / Przepisy

Makaron z cukinią i ricottą

Makaron to szybkie i proste rozwiązanie. Wcale się nie dziwię, że Włosi je uwielbiają! Więcej czasu zostaje wtedy na inne przyjemności ;-p
Jeśli dbasz o formę i nie masz wskazań do stosowania diety lekkostrawnej wybierz koniecznie makaron z mąki pełnoziarnistej.

Ma on więcej błonnika pokarmowego, a Tobie da uczucie sytości na dłużej. Gotuj al dente – taki makaron ma niższy indeks glikemiczny, co jest z korzyścią dla zdrowia.

Zdrowo pozdrawiam,
Magda 

Makaron z cukinią i ricottą

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 20 minut

Składniki

  • cukinia – 2 szt. mniejsze
  • ser ricotta – 250 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • pomidory suszone – 8 szt.
  • cebula – 1 szt. mała
  • oliwki czarne – ok. 12-14 szt.
  • parmezan – 4 łyżki, do podania
  • Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, mieszanka zioła toskańskie (Kotanyi), rozmaryn
  • makaron pełnoziarnisty – ok. 250-280 g

Sposób przygotowania

1

Olej rozgrzej na patelni, po chwili dodaj pokrojoną drobno cebulkę i pomidory.

2

Z cukinii zrób wstążki – ja to zrobiłam z użyciem obieraczki do warzyw.

3

Czosnek pokrój drobno i razem z cukinią dodaj na patelnię, posól i przesmaż kilka minut.

4

Po chwili podlej całość odrobiną wrzątku i duś kilka minut.

5

Dopraw do smaku przyprawami: rozmarynem, pieprzem cytrynowym i ziołami toskańskimi.

6

Dodaj ricottę, pokrojone oliwki i wymieszaj, aby całość dokładnie się połączyła.

7

Podgrzewaj sos jeszcze kilka minut.

8

Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z przygotowanym sosem.

9

Każdą porcję podaj z tartym parmezanem.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 520 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 21 g
Węglowodany: 52 g
Błonnik pokarmowy: 10 g

ebook-brak-czasu-okladka

POLECAMY E-BOOKA

„Brak czasu a zdrowa dieta,

czy to da się pogodzić?”

Nie masz czasu i ciągle zostawiasz dietę na potem? Sprawdź e-booka, który pomoże Ci odzyskać radość z życia i schudnąć. 

Comments (3)

  1. Filip

    W składnikach brakuje cebulki z kroku pierwszego xD

  2. Filip2

    Nie ma też ani słowa w przepisie o oliwkach podanych w recepturze

    1. Magdalena Słota

      Czyli kompletny misz-masz! Dzięki za uważność, poprawiłam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *