Makaron z cukinią i ricottą
10 stycznia 2020 2020-12-18 22:15Makaron z cukinią i ricottą
Makaron to szybkie i proste rozwiązanie. Wcale się nie dziwię, że Włosi je uwielbiają! Więcej czasu zostaje wtedy na inne przyjemności ;-p
Jeśli dbasz o formę i nie masz wskazań do stosowania diety lekkostrawnej wybierz koniecznie makaron z mąki pełnoziarnistej. Ma on więcej błonnika pokarmowego, a Tobie da uczucie sytości na dłużej. Gotuj al dente – taki makaron ma niższy indeks glikemiczny, co jest z korzyścią dla zdrowia.
Zapraszam!
Magda
Olej rozgrzej na patelni, po chwili dodaj pokrojoną drobno cebulkę i pomidory. Z cukinii zrób wstążki - ja to zrobiłam z użyciem obieraczki do warzyw. Czosnek pokrój drobno i razem z cukinią dodaj na patelnię, posól i przesmaż kilka minut. Po chwili podlej całość odrobiną wrzątku i duś kilka minut. Dopraw do smaku przyprawami: rozmarynem, pieprzem cytrynowym i ziołami toskańskimi. Dodaj ricottę i wymieszaj, aby całość dokładnie się połączyła. Podgrzewaj sos jeszcze kilka minut. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z przygotowanym sosem. Każdą porcję podaj z łyżką tartego parmezanu. Makaron z cukinią i ricottą
Drukuj Przepis
Składniki
Sposób przygotowania
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 520 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 21 g
Węglowodany: 52 g
Błonnik pokarmowy: 10 g