Makaron z warzywami i tofu
Tofu wymaga dobrego traktowania. Wiedzą to wszyscy, którzy choć raz mieli okazję spróbować takie dobrze przyprawione. Uwierzcie, może być naprawdę pyszne!
Jednak trzeba pamiętać, że samo w sobie tofu jest neutralne w smaku, więc w dużej mierze od wyobraźni kucharza będzie zależało jak będzie smakować.
Ja na brak pomysłów nie narzekam i nie boję się sprawdzać nowych połączeń smakowych. Oczywiście, z różnym skutkiem ;-p
Ale spokojnie, z Tobą dzielę się tylko tymi udanymi.
Tofu świetnie zastępuje mięso, 100 g tofu zawiera ok. 10 g białka. Dodatkowo możesz zwiększyć ilość białka w posiłku, jeśli skorzystasz z makaronu z większą zawartością białka, np. z groszku zielonego lub soczewicy (dostępne w Biedronce). Pozostaje tylko połączyć wszystko z warzywami i pełnowartościowy posiłek gotowy.
To co spróbujesz?
Zdrowo pozdrawiam,
Magda
Składniki
- tofu z bazylią - 180 g (kostka)
- makaron z zielonego groszku - 100 g
- szpinak - 3 garście
- pieczarki - 10 -12 szt.
- pomidory koktajlowe - 200 g
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- mleczko kokosowe - 4 łyżki
- kmin rzymski - 1/3 łyżeczki
- sos sojowy - 1 łyżka
- pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj al dente.
Łyżkę oliwy rozgrzej na patelni, dodaj pokrojone pieczarki i pomidory przekrojone na pół.
Po kilku minutach dodaj szpinak i drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem cytrynowym.
Przemieszaj i ściągnij z patelni na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy, wrzuć pokrojone w dużą kostkę tofu i podlej sosem sojowym.
Gdy tofu lekko się podpiecze przewróć je na drugą stronę, dodaj kmin rzymski i mleczko kokosowe.
Pozostaw na następne kilka minut.
Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami i wyłóż na talerz.
Na wierzchu ułóż tofu z sosem.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 490 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcze: 24 g
Węglowodany: 9 g
Błonnik pokarmowy: 10 g