Muffiny czekoladowe fit
Ciasto z fasoli każdy już zna. A z cieciorki? Do tej pory, nigdy nie próbowałam użyć jej w wypiekach. Na szczęście to się zmieniło 🙂
Te muffiny nie mają białego cukru, białej mąki, ani utwardzonych kwasów tłuszczowych. Są za to bogate w białko (co daje nam właśnie ciecierzyca), słodki smak zapewniają banany i dodatek erytrolu, natomiast olej rzepakowy gwarantuje dobrą dawkę jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tak korzystnych dla zdrowia.
Oczywiście smak cieciorki jest kompletnie niewyczuwalny!
Muffiny czekoladowe fit
Drukuj PrzepisSkładniki
- ciecierzyca ugotowana - 400 g (lub z zalewy, po odlaniu)
- banany - 2 szt.
- jajka - 4 szt.
- erytrol - 100 g
- mąka ryżowa - 40 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- olej rzepakowy - 3 łyżki
- kakao gorzkie - 50 g
- sól - szczypta
- sok z połowy pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- rodzynki - 70 g
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Wszystkie składniki (za wyjątkiem rodzynek) zblenduj na gładką masę.
Dodaj rodzynki i wymieszaj.
Wypełnij ciastem foremki na muffinki i piecz ok. 30-35 minut.
Pozostaw do ostygnięcia.
Uwagi
Z podanej gramatury składników otrzymałam 18 muffinek
Składniki odżywcze na jedną porcję (2 muffinki):
Energia: 234 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcze: 8,3 g
Węglowodany: 27 g
Błonnik pokarmowy: 5 g
Zdrowo polecam!
Magda