Muffiny czekoladowe fit

Muffiny czekoladowe fit, www.dietazglowa.pl, Magdalena Słota
Deser / Przepisy

Muffiny czekoladowe fit

Ciasto z fasoli każdy już zna. A z cieciorki? Do tej pory, nigdy nie próbowałam użyć jej w wypiekach. Na szczęście to się zmieniło 🙂
Te muffiny nie mają białego cukru, białej mąki, ani utwardzonych kwasów tłuszczowych. Są za to bogate w białko (co daje nam właśnie ciecierzyca), słodki smak zapewniają banany i dodatek erytrolu, natomiast olej rzepakowy gwarantuje dobrą dawkę jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tak korzystnych dla zdrowia.
Oczywiście smak cieciorki jest kompletnie niewyczuwalny!

Muffiny czekoladowe fit

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 9 Czas Przygotowania: 60 minut

Składniki

  • ciecierzyca ugotowana - 400 g (lub z zalewy, po odlaniu)
  • banany - 2 szt.
  • jajka - 4 szt.
  • erytrol - 100 g
  • mąka ryżowa - 40 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • kakao gorzkie - 50 g
  • sól - szczypta
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • rodzynki - 70 g

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2

Wszystkie składniki (za wyjątkiem rodzynek) zblenduj na gładką masę.

3

Dodaj rodzynki i wymieszaj.

4

Wypełnij ciastem foremki na muffinki i piecz ok. 30-35 minut.

5

Pozostaw do ostygnięcia.

Uwagi

Z podanej gramatury składników otrzymałam 18 muffinek

Składniki odżywcze na jedną porcję (2 muffinki):
Energia: 234 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcze: 8,3 g
Węglowodany: 27 g
Błonnik pokarmowy: 5 g

Zdrowo polecam!
Magda 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *