Pęczak z warzywami po meksykańsku

MEKSYK11
Jedzenie / Obiad / Odżywianie / Przepisy

Pęczak z warzywami po meksykańsku

Poniedziałek, wstaję rano, śniadanie prawie gotowe, szybko, nie ma czasu! Maluję jedno oko na zmianę z pakowaniem torebki i doglądaniem porannej owsianki. Wszystko ogarnięte prawie na tip top. Patrzę na zegarek, spokojnie, nie jest źle! Zaraz usiądę i zjem w spokoju owsiankę. Siadam i  zaczynam jeść. Delektuję się, myślę sobie, warto było przyspieszyć. Lubię zjeść niespieszne śniadanie. Obiad w sumie też. Dlatego, jeśli nie chcecie długo stać przy garach i brudzić większych ilości naczyń to ten obiad spełnia wszystkie wytyczne. A zaoszczędzony czas przeznaczcie na pogawędkę przy stole z osobą, która szczęśliwie załapie się na drugą porcję obiadu.

Zdrowo pozdrawiam,
Monika

Warning: Undefined variable $post in /usr/home/perry/domains/dietazglowa.pl/public_html/wp-content/plugins/solopine-recipe/solopine-recipe.php on line 220 Warning: Attempt to read property „ID” on null in /usr/home/perry/domains/dietazglowa.pl/public_html/wp-content/plugins/solopine-recipe/solopine-recipe.php on line 220
Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 20

Składniki

  • kasza jęczmienna, pęczak – 90 g
  • bulion warzywny – 250 g (szklanka)
  • cukinia – 300 g (dwie sztuki)
  • papryka czerwona – 140 g (sztuka)
  • fasola czerwona konserwowa – 120 g
  • kukurydza, konserwowa – 120 g
  • ser żółty – 50 g
  • cebula – 100 g (sztuka)
  • pietruszka, liście -24 g (4 łyżeczki)
  • szczypiorek – 20 g (4 łyżeczki)
  • koncentrat pomidorowy 30% – 24 g (łyżka)
  • oliwa z oliwek – 10 g (łyżka)
  • czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • mielona słodka papryka – 5 g (łyżeczka)
  • kmin rzymski – 4 g (łyżeczka)
  • oregano suszone – 3 g (łyżeczka)
  • papryka słodka wędzona – 3 g (pół łyżeczki)
  • kurkuma – 2 g (0,4 łyżeczki)
  • sól – 2 g (szczypta)
  • pieprz – 3 g (większa szczypta)
  • papryczka chili – kawałek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1

Kaszę wsypać do garnka, wypłukać, wlać 1 szklankę bulionu i gotować pod przykryciem przez ok. 25 – 30 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn.

2

Do dużej i głębokiej patelni wlać oliwę. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją.

3

Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 8 minut. W międzyczasie doprawić warzywa solą oraz pieprzem. Pod koniec dodać drobno starty czosnek.

4

Dodać ugotowany pęczak oraz wszystkie przyprawy. Co chwilę mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.

5

Dodać odcedzoną kukurydzę oraz odcedzoną i opłukaną na sitku czerwoną fasolę. Wymieszać i wszystko razem podgrzać. W razie potrzeby doprawić solą.

6

Wymieszać ze szczypiorkiem, posypać serem, zamknąć pokrywę, odstawić z ognia i odczekać ok. 2 minuty aż ser się rozpuści. Posypać natką pietruszki i opcjonalnie posiekaną chili.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 485 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 60 g
Błonnik: 14 g

ebook-brak-czasu-okladka

POLECAMY E-BOOKA

„Brak czasu a zdrowa dieta,

czy to da się pogodzić?”

Nie masz czasu i ciągle zostawiasz dietę na potem? Sprawdź e-booka, który pomoże Ci odzyskać radość z życia i schudnąć. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *