Piernik pomidorowy fit

Piernik pomidorowy fit, www.dietazglowa.pl, Magdalena Słota
Deser / Przepisy

Piernik pomidorowy fit

Ciasta z dodatkiem warzyw dziś już nikogo nie dziwią. A przynajmniej tak jest w mojej rodzinie 🙂
Zastanawiasz się nad tymi pomidorami? Jak to może się udać? Pomidory nadają  temu ciastu wyjątkowy smak i uwierz mi, nie są „wyczuwalne”.
Inspiracja pochodzi z bloga Jadłonomii, którą osobiście bardzo cenię.
Nie byłabym jednak sobą, gdybym trochę nie „uzdrowiła”’ tego przepisu. Skoro może służyć i podniebieniu i dobrej sylwetce, to czemu by tego nie zrobić?! Do nadania słodkiego smaku użyj zatem ksylitolu lub erytrolu (zaoszczędzisz dzięki temu sporo kalorii), a mąki użyj pełnoziarnistej (zwiększysz tym samym ilość błonnika pokarmowego).

Zapraszam!
Magda

Piernik pomidorowy fit

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 10 Czas Przygotowania: 15 minut +45 minut pieczenia

Składniki

  • pomidory w puszce - szklanka
  • banan - 1 szt.
  • olej rzepakowy - 1/4 szklanki
  • erytrol (lub ksylitol) - 70 g
  • daktyle - 50 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 250 g
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • kakao gorzkie - łyżka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir - 1/2 łyżeczki
  • kardamon - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • dżem z ciemnych owoców - 100 g (polecam Łowicz 100% owoców)
  • orzechy laskowe - 30 g

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

2

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut, aż zmiękną. Odcedź je i pokrój.

3

Zmiksuj daktyle razem z pomidorami, bananem, ksylitolem i olejem.

4

Połącz w osobnej misce wszystkie składniki suche.

5

Przełóż suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż otrzymasz gładkie ciasto.

6

Foremkę (podłużną, niezbyt dużą) wyłóż papierem do pieczenia.

7

Przelej ciasto, a wierzch posyp pokrojonymi orzechami.

8

Piecz ok. 40-45 minut.

9

Ciasto po wystudzeniu przekrój na pół, posmaruj dżemem i złóż.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 225 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 29 g
Błonnik pokarmowy: 4,5 g

Comments (2)

  1. Ola

    Czy mąka orkiszowa zamiast pszennej nada sie do tego piernika?

    1. Magdalena Słota

      Jasne, też czasem takiej używam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *