Piernik pomidorowy fit
Ciasta z dodatkiem warzyw dziś już nikogo nie dziwią. A przynajmniej tak jest w mojej rodzinie 🙂
Zastanawiasz się nad tymi pomidorami? Jak to może się udać? Pomidory nadają temu ciastu wyjątkowy smak i uwierz mi, nie są „wyczuwalne”.
Inspiracja pochodzi z bloga Jadłonomii, którą osobiście bardzo cenię.
Nie byłabym jednak sobą, gdybym trochę nie „uzdrowiła”’ tego przepisu. Skoro może służyć i podniebieniu i dobrej sylwetce, to czemu by tego nie zrobić?! Do nadania słodkiego smaku użyj zatem ksylitolu lub erytrolu (zaoszczędzisz dzięki temu sporo kalorii), a mąki użyj pełnoziarnistej (zwiększysz tym samym ilość błonnika pokarmowego).
Zapraszam!
Magda
Piernik pomidorowy fit
Drukuj PrzepisSkładniki
- pomidory w puszce - szklanka
- banan - 1 szt.
- olej rzepakowy - 1/4 szklanki
- erytrol (lub ksylitol) - 70 g
- daktyle - 50 g
- mąka pszenna pełnoziarnista - 250 g
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- kakao gorzkie - łyżka
- cynamon - 1 łyżeczka
- imbir - 1/2 łyżeczki
- kardamon - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- dżem z ciemnych owoców - 100 g (polecam Łowicz 100% owoców)
- orzechy laskowe - 30 g
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut, aż zmiękną. Odcedź je i pokrój.
Zmiksuj daktyle razem z pomidorami, bananem, ksylitolem i olejem.
Połącz w osobnej misce wszystkie składniki suche.
Przełóż suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż otrzymasz gładkie ciasto.
Foremkę (podłużną, niezbyt dużą) wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej ciasto, a wierzch posyp pokrojonymi orzechami.
Piecz ok. 40-45 minut.
Ciasto po wystudzeniu przekrój na pół, posmaruj dżemem i złóż.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 225 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 29 g
Błonnik pokarmowy: 4,5 g
Comments (2)
Ola
Czy mąka orkiszowa zamiast pszennej nada sie do tego piernika?
Magdalena Słota
Jasne, też czasem takiej używam:)