Piernik z pomidorami

piernik-pomidorowy_3
Deser / Jedzenie / Przepisy

Piernik z pomidorami

Ten piernik jest wyjątkowy!
Pomidorowy… musisz spróbować!
Na zachętę (bo czytając tytuł jest takie ryzyko, że jesteś przerażony) ciasto pięknie wyrasta, jest puszyste, miękkie i delikatnie wilgotne, natomiast gdy trochę poleży robi się bardziej kruche i tak samo pyszne!
W smaku – trochę czekoladowe, korzenne, delikatnie piecze w język, no i po prostu rozpływa się w ustach.

Inspiracją był przepis  z bloga Jadłonomia, ja go trochę zmodyfikowałam.
Aaaa…. całość zajmie Ci ok. 15 minut, oczywiście oprócz czasu pieczenia

Mocno ściskam,
Magda

Piernik z pomidorami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 8 Czas Przygotowania: 15 minut + 40 minut pieczenia

Składniki

  • pomidory z puszki - szklanka
  • banan - 1 szt. dojrzały
  • olej rzepakowy - 70 ml
  • mleko - 30 ml
  • ksylitol - 80 g
  • daktyle - 50 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 240 g
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - ½ łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir - ½ łyżeczki
  • przyprawa do piernika - ½ łyżeczki
  • kakao - 1 łyżka
  • czekolada gorzka - 50 g
  • masło - 20 g

Sposób przygotowania

1

Daktyle pokrój i zalej wrzątkiem, po kilku minutach odcedź i zblenduj dokładnie z pozostałymi składnikami (pomidory, banan, olej, mleko, ksylitol).

2

Wymieszaj suche składniki.

3

Suche przesyp do mokrych i połącz mieszając.

4

Ciasto przełóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut.

5

Aby przygotować polewę: rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.

6

Gdy ciasto odpocznie rozprowadź polewę po wierzchu i poczekaj, aż zastygnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *