Piernik z pomidorami
Ten piernik jest wyjątkowy!
Pomidorowy… musisz spróbować!
Na zachętę (bo czytając tytuł jest takie ryzyko, że jesteś przerażony) ciasto pięknie wyrasta, jest puszyste, miękkie i delikatnie wilgotne, natomiast gdy trochę poleży robi się bardziej kruche i tak samo pyszne!
W smaku – trochę czekoladowe, korzenne, delikatnie piecze w język, no i po prostu rozpływa się w ustach.
Inspiracją był przepis z bloga Jadłonomia, ja go trochę zmodyfikowałam.
Aaaa…. całość zajmie Ci ok. 15 minut, oczywiście oprócz czasu pieczenia
Mocno ściskam,
Magda
Daktyle pokrój i zalej wrzątkiem, po kilku minutach odcedź i zblenduj dokładnie z pozostałymi składnikami (pomidory, banan, olej, mleko, ksylitol). Wymieszaj suche składniki. Suche przesyp do mokrych i połącz mieszając. Ciasto przełóż do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut. Aby przygotować polewę: rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Gdy ciasto odpocznie rozprowadź polewę po wierzchu i poczekaj, aż zastygnie.Piernik z pomidorami
Drukuj PrzepisSkładniki
Sposób przygotowania