Placki owsiane
Najlepsze przepisy to te z cyklu: wrzuć wszystko razem, zamieszaj, odstaw i usmaż. Prosto i przyjemnie. Płatki owsiane są jednym z tych składników, bez którego absolutnie nie wyobrażam sobie mojej diety. Używam ich codziennie, przeważnie w postaci klasycznej owsianki, choć czasem potrzebuję więcej szaleństwa. Zarówno owsiankę, jak i placki czy tez racuchy pamiętam z dzieciństwa. Uwielbiałam szczególnie racuchy, przygotowywane przez moją babcię. Takie z jabłkami, z własnego ogrodu.
Zdecydowanie mogę je zaliczyć do mojego comfort food.
Zapraszam!
Magda
Placki owsiane
Drukuj PrzepisSkładniki
- maślanka - 1,5 szklanki
- mleko 2% tł. - 0,5 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
- sól - szczypta
- ksylitol - 2 łyźki
- olej rzepakowy - 50 g
- płatki owsiane (górskie) - 100 g
- jajka - 2 szt.
- jabłko - 2 szt.
- jeżyny (ew. maliny/porzeczki) - 100 g (możesz użyć mrożonki)
Sposób przygotowania
Połącz wszystkie składniki w misce, wymieszaj za pomocą rózgi, aby ciasto było bez grudek.
Odstaw na minimum 15 minut.
Po tym czasie nakładaj łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię - ok. 2 łyżki na jeden placek.
Smaż ok. 2-3 minuty z jednej strony, przewróć placek delikatnie na drugą stronę.
Jabłka pokrój w kostkę, podpraż na patelni, dodaj jeżyny i podgrzewaj, aż puszczą sok.
Podaj z plackami.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 491 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 20 g
Węglowodany: 56 g
Błonnik pokarmowy: 8,5 g