Placki owsiane

Placki owsiane, www.dietazglowa.pl, Magdalena Słota
Przepisy / Śniadanie

Placki owsiane

Najlepsze przepisy to te z cyklu: wrzuć wszystko razem, zamieszaj, odstaw i usmaż. Prosto i przyjemnie. Płatki owsiane są jednym z tych składników, bez którego absolutnie nie wyobrażam sobie mojej diety. Używam ich codziennie, przeważnie w postaci klasycznej owsianki, choć czasem potrzebuję więcej szaleństwa. Zarówno owsiankę, jak i placki czy tez racuchy pamiętam z dzieciństwa. Uwielbiałam szczególnie racuchy, przygotowywane przez moją babcię. Takie z jabłkami, z własnego ogrodu.
Zdecydowanie mogę je zaliczyć do mojego comfort food.

Zapraszam!
Magda

Placki owsiane

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • maślanka - 1,5 szklanki
  • mleko 2% tł. - 0,5 szklanki
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • ksylitol - 2 łyźki
  • olej rzepakowy - 50 g
  • płatki owsiane (górskie) - 100 g
  • jajka - 2 szt.
  • jabłko - 2 szt.
  • jeżyny (ew. maliny/porzeczki) - 100 g (możesz użyć mrożonki)

Sposób przygotowania

1

Połącz wszystkie składniki w misce, wymieszaj za pomocą rózgi, aby ciasto było bez grudek.

2

Odstaw na minimum 15 minut.

3

Po tym czasie nakładaj łyżką ciasto na rozgrzaną patelnię - ok. 2 łyżki na jeden placek.

4

Smaż ok. 2-3 minuty z jednej strony, przewróć placek delikatnie na drugą stronę.

5

Jabłka pokrój w kostkę, podpraż na patelni, dodaj jeżyny i podgrzewaj, aż puszczą sok.

6

Podaj z plackami.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 491 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 20 g
Węglowodany: 56 g
Błonnik pokarmowy: 8,5 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *