Podcast Dieta z głową #25 – Jak wybrać dobry chleb?
Pieczywo często jest demonizowane w diecie. Oskarża się je o to, że jest powodem tycia i nadprogramowych kilogramów. Znamy wiele osób, które ograniczają lub eliminują pieczywo ze swojej diety myśląc, że to ułatwi im odchudzanie. Z drugiej strony, niektórzy wybierają inne produkty, które mają zastąpić to pieczywo jak np. wafle ryżowe lub pieczywo chrupkie. Robią to w nadziei, że to pomoże im schudnąć lub zachować szczupłą sylwetkę.
Niektórzy zastanawiają się, czy ten biały pszenny chleb faktycznie jest taki zły, a białe bułeczki “zakazane” na diecie odchudzającej? Czy to grzech zjeść białą pszenną bułkę?
Z tego odcinka dowiesz się:
- jaka jest różnica pomiędzy pieczywem jasnym, pszennym, a ciemnym, żytnim?
- z jakich składników powstaje chleb?
- za co odpowiada gluten w wypiekach i czy warto kupować pieczywo bezglutenowe?
- na co zwracać uwagę przy zakupie chleba?
- gdzie kupować pieczywo?
Aby odsłuchać cały odcinek, kliknij poniżej: