Ostatnio dodane


Owoce pod kruszonką


Placki owsiane


Znajdź mnie

Zacznij zmiany od diety i zrób to z głową
Racuchy z jabłkami i cynamonem

Racuchy z jabłkami i cynamonem

Racuchy z jabłkami to idealny pomysł na śniadanie. W dzieciństwie uwielbiałam, gdy po powrocie ze szkoły czekał na mnie cały talerzyk racuchów. Pyszne racuchy robiła moja mama. Było ich zawsze więcej, co oznaczało ciche wycieczki do kuchni, aż do samego wieczora. Kto dorwał ostatniego, był prawdziwym farciarzem 🙂

racuchy

Dziś lubię takie śniadania.. szczególnie w weekendy, gdy mogę sobie pozwolić na niespieszne i wolne delektowanie się posiłkiem. Do tego kawa…obowiązkowo!

Zapraszam!
Magda

Racuchy z jabłkami i cynamonem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 20 minut

Składniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista - 125 g
  • erytrytol - 1 łyżka do ciasta + puder do posypania
  • cynamon - 1/4 łyżki
  • sól - szczypta
  • maślanka - 200 g
  • jajko - 1 szt.
  • soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki
  • jabłko - 1 szt.
  • olej rzepakowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania

1

Mąkę połącz z erytrytolem, cynamonem i solą.

2

W osobnej misce wymieszaj maślankę z sodą i jajkiem.

3

Wlej składniki płynne do mąki i zamieszaj rózgą, aby dokładnie połączyć ciasto.

4

Jabłko zetrzyj na tarce i połącz z ciastem.

5

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, nakładaj łyżką ciasto tworząc niewielkie placki.

6

Smaż ok. 2 minut z każdej strony, odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

7

Erytrytol rozdrobnij na cukier puder (użyj młynka lub malaksera).

8

Racuchy ułóż na talerzu i posyp pudrem.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 415 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 46 g
Błonnik pokarmowy: 8 g

Zobacz również:

Jak wzmocnić odporność?

Jak wzmocnić odporność?

Listopad 14, 2019
Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką

Listopad 06, 2019
Placki owsiane

Placki owsiane

Październik 18, 2019

Napisz co myślisz

Twój adres email nie będzie widoczny. Wymagane pola są oznaczone *

O nas

Blog to nasz sposób na promocję zdrowia w oparciu o zdroworozsądkowe podejście do dietetyki. Dietetyki opartej na dowodach naukowych, która w dobie wszechogarniającej modzie na nowinki dietetyczne, wymyślne produkty i restrykcje żywieniowe, straciła na znaczeniu. Dobra dieta to taka, która utrzymuje witalność życiową na najwyższym poziomie. Dlatego usiądź, rozgość się i zacznij swoją dietę z głową!

Social media

Instagram

Ostatnio dodane


Owoce pod kruszonką


Placki owsiane


×