Racuchy z jabłkami i cynamonem

Racuchy z jabłkami i cynamonem, www.dietazglowa.pl, Magdalena Słota
Przepisy / Śniadanie

Racuchy z jabłkami i cynamonem

Racuchy z jabłkami to idealny pomysł na śniadanie. W dzieciństwie uwielbiałam, gdy po powrocie ze szkoły czekał na mnie cały talerzyk racuchów. Pyszne racuchy robiła moja mama. Było ich zawsze więcej, co oznaczało ciche wycieczki do kuchni, aż do samego wieczora. Kto dorwał ostatniego, był prawdziwym farciarzem 🙂

racuchy

Dziś lubię takie śniadania.. szczególnie w weekendy, gdy mogę sobie pozwolić na niespieszne i wolne delektowanie się posiłkiem. Do tego kawa…obowiązkowo!

Zapraszam!
Magda

Racuchy z jabłkami i cynamonem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 20 minut

Składniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista - 125 g
  • erytrytol - 1 łyżka do ciasta + puder do posypania
  • cynamon - 1/4 łyżki
  • sól - szczypta
  • maślanka - 200 g
  • jajko - 1 szt.
  • soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki
  • jabłko - 1 szt.
  • olej rzepakowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania

1

Mąkę połącz z erytrytolem, cynamonem i solą.

2

W osobnej misce wymieszaj maślankę z sodą i jajkiem.

3

Wlej składniki płynne do mąki i zamieszaj rózgą, aby dokładnie połączyć ciasto.

4

Jabłko zetrzyj na tarce i połącz z ciastem.

5

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, nakładaj łyżką ciasto tworząc niewielkie placki.

6

Smaż ok. 2 minut z każdej strony, odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

7

Erytrytol rozdrobnij na cukier puder (użyj młynka lub malaksera).

8

Racuchy ułóż na talerzu i posyp pudrem.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 415 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 46 g
Błonnik pokarmowy: 8 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *