Rozgrzewające curry z dynią
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Daje mnóstwo możliwości zastosowań w kuchni, świetnie sprawdzi się z zupach, naleśnikach, ciastkach, zapiekankach, pastach kanapkowych, daniach obiadowych…czyli właściwie wszędzie! Dobrze smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jest lekkostrawna i co ważne, nie traci swych właściwości po ugotowaniu.
Dynia jest bogata w substancje odżywcze – głównie beta-karoten, potas, wapń, cynk, kwas foliowy, selen, wit. C, B1, B2. Beta-karoten (pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny), nadający dyni piękny kolor to przeciwutleniacz, który hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, co za tym idzie może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Beta-karoten działa korzystnie na profil lipidowy, obniża poziom złego cholesterolu.
Dzięki zawartości potasu, dynia pomaga w normalizacji ciśnienia tętniczego krwi. Dynia jest polecana dla wszystkich osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy, gdyż jest niskokaloryczna (100 g surowej dyni dostarcza ok. 30 kilokalorii), bogata w błonnik pokarmowy, zmniejsza zaparcia i reguluje przemianę materii. Po dynię powinni sięgać mężczyźni – cynk, którego to warzywo dostarcza sporo wspomaga u nich płodność, natomiast dla panów w średnim wieku nieocenione będą pestki dyni, które zawierają w sobie substancje pomocne w zapobieganiu przerostu prostaty.
Zapraszam!
Magda
Rozgrzewające curry z dynią
Drukuj PrzepisSkładniki
- dynia Hokkaido - 500 g
- cukinia - 300 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- imbir - świeży, kawałek o długości ok. 4-5 cm
- bulion warzywny - 150 ml
- mleczko kokosowe z puszki - 200 ml
- kurkuma - 1 łyżeczka
- kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
- curry - 1 łyżeczka
- papryka czerwona mielona słodka - 1/2 łyżeczki
- papryczka chili mielona - szczypta
- sól, pieprz
- sok cytrynowy - 2 łyżki
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- do podania: ryż czerwony (możesz użyć dowolnego)
Sposób przygotowania
Olej rozgrzej w garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany imbir i czosnek.
Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę dynię i przyprawy. Po 3 minutach dodaj połowę mleczka kokosowego i zamieszaj.
Cukinię pokrój w kostkę i dodaj również do dyni, podlej całość bulionem i gotuj ok. 15 minut, pod przykryciem.
Po tym czasie dodaj ciecierzycę (wcześniej ugotowaną lub z zalewy, po odcedzeniu) oraz pozostałe mleczko kokosowe.
Gotuj jeszcze ok. 10 minut, aż dynia będzie miękka. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Podawaj z ryżem.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 535 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 20 g
Węglowodany: 66 g
Błonnik pokarmowy: 7 g
Comments (2)
krystian
Potrawa mega pyszna polecam 🙂
Magdalena Słota
My też uwielbiamy! Dziękujemy za komentarz!