Rozsmakuj się w jesieni
Wietrzny chłód, opadające liście z drzew, deszcz przeplatający się z ostatnimi przebijającymi promieniami to niepodważalne symbole jesieni. Na szczęście jesień to też sezon miękkich swetrów, ciepłego koca, pod którym z kubkiem parującego kakao, można chłonąć, książkę po książce.
A jak smakuje jesień? Pod względem kulinarnym jesień to wspaniały czas, różnorodny smakowo, gdzie późne lato przeplata się z rozgrzewającymi, zimowymi potrawami.
Jesienne śniadania to porzucenie letnich, orzeźwiających smaków na rzecz posiłków gęstych i sycących. Królują tu owsianki z karmelizowanymi gruszkami, sowicie doprawionych kardamonem i miodem. Całość wieńczy pokaźna garść prażonych migdałów.
Jesienny czas to również gorące napoje, którymi ratujemy się po przyjściu do domu. Earl grey z pomarańczą, goździkami i miodem to rozgrzewający eliksir dla zmarzniętych rąk.
Kiedy lato ustępuje miejsca jesieni, w rekompensacie natura przynosi dary w postaci wspaniałych warzyw. Stragany uginają się od różnorodnych odmian kapusty, bakłażanów, cukinii, brokułów, papryk i jarmużu. Z nich ugotujemy pożywne dania, z całą gamą barwnych warzyw. Kolory na talerzu współgrają z kolorami jesiennych liści.
Królowa jesieni – dynia
Dynia jest warzywem wszechstronnym, z której wyczarujemy aromatyczne potrawki, pikantne curry posypane prażonymi nerkowcami czy słodkie placuszki, najlepiej podawane z cierpką konfiturą. No i nie może zabraknąć zupy krem z dyni! W tym sezonie z kulinarnych blogów wysypują się przepisy na dyniowe zupy tradycyjne, czy te podkręcone egzotycznymi dodatkami. Dynia stanowi kulinarny symbol jesieni, a jej niezwykły smak pozwala na wyczarowanie mnóstwa odżywczych dań.
Do szarej, jesiennej rzeczywistości warto dobrze się przygotować. A ciepłego, rozgrzewającego klimatu dodadzą aromatyczne przyprawy: laski cynamonu, świeży imbir, goździki, gwiazdki anyżu, pieprz cayenne, który nada pikanterii, słodka wanilia czy pochodzący z Dalekiego Wschodu kardamon. Aromatyczne przyprawy dodadzą charakteru każdej potrawie i odsuną w niepamięć nawet najbardziej szary i mglisty dzień.
Jesień to intensywne kolory i zapachy. Jesienne desery to przede wszystkim wyrazista paleta barw: złotych od gruszek rustykalnych tart, węgierek o intensywnym fiolecie zatopionych w miękkim czekoladowym środku czy szarlotki sowicie obficie obsypane cynamonem i orzechami. Jesienne desery pasują zarówno do słonecznego popołudnia, jak i deszczowego, zimnego wieczoru.
Jesień karmi wspaniałymi smakami. Po dary jesieni należy sięgać nie tylko ze względu na kulinarne rozkosze, ale również z powodów zdrowotnych. Do tego pierwszego łatwiej zachęcić, natomiast drugie idzie w pakiecie! 😊
Jesień jest naprawdę pyszna.
Monika