Sałatka z czarną fasolą i łososiem
Ale upał, ale skwar! Lato pełną parą. W takiej sytuacji nie ma miejsca na gorące śniadania, czy ociekające tłuszczem kolacje. Za to taka orzeźwiająca miętą sałatka sprawdzi się idealnie 🙂
Lubię odkrywać nowe produkty. Moim ostatnim odkryciem jest czarna fasola. Małe, jędrne fasolki w ulubionym kolorze to coś, co ostatnio zawróciło mi w głowie 🙂 Jeszcze nie znalazłam czarnej fasoli suszonej, ale nie spocznę, póki jej nie odnajdę! A może wy gdzieś ją widzieliście? Piszcie!
Sałatka z czarną fasolą i łososiem
Drukuj PrzepisSkładniki
- fasolka szparagowa, mrożona - 150 g
- pomidor - 120 g (sztuka)
- fasola czarna (konserwowa) - 120 g (pół puszki)
- łosoś, wędzony na gorąco - 60 g (pół opakowania)
- ogórek - 40 g (sztuka)
- oliwki czarne - 40 g (3 łyżki)
- cebula czerwona - 30 g
- bazylia, świeża - 5 listków
- mięta, świeża - 5 listków
- miód pszczeli - 5 g (0,2 łyżki)
- oliwa z oliwek - 3 g (0,3 łyżki)
- sok z cytryny - 3 g (0,5 łyżki)
- musztarda - 2 g (0,2 łyżeczki)
- sól - 1 g (szczypta)
- pieprz - 2 g (większa szczypta)
Sposób przygotowania
Wybierając fasolkę szparagową mrożoną, całą, gotowaną na parze wystarczy rozmrozić w piekarniku. Świeżą ugotuj na parze.
Pokrój warzywa i wrzuć do miski.
Czarną fasolę odcedź i przepłucz na sitku. Dodaj do warzyw i wymieszaj.
Przygotuj sos winegret: sok z cytryny wymieszaj z musztardą i miodem, dodaj oliwę, przyprawy i wymieszaj wszystko. Możesz składniki sosu umieścić w małym słoiczku i energicznie wstrząsnąć.
Sałatkę polej sosem i dodaj łososia.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 392 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcze: 13,5 g
Węglowodany: 30 g
Błonnik: 15 g
Monika