Sałatka z czarną fasolą i łososiem

sałatka z fasolą czarną o łosiem2
Jedzenie / Kolacja / Odżywianie / Przepisy

Sałatka z czarną fasolą i łososiem

Ale upał, ale skwar! Lato pełną parą. W takiej sytuacji nie ma miejsca na gorące śniadania, czy ociekające tłuszczem kolacje. Za to taka orzeźwiająca miętą sałatka sprawdzi się idealnie 🙂

Lubię odkrywać nowe produkty. Moim ostatnim odkryciem jest czarna fasola. Małe, jędrne fasolki w ulubionym kolorze to coś, co ostatnio zawróciło mi w głowie 🙂 Jeszcze nie znalazłam czarnej fasoli suszonej, ale nie spocznę, póki jej nie odnajdę! A może wy gdzieś ją widzieliście? Piszcie!

Sałatka z czarną fasolą i łososiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 15

Składniki

  • fasolka szparagowa, mrożona - 150 g
  • pomidor - 120 g (sztuka)
  • fasola czarna (konserwowa) - 120 g (pół puszki)
  • łosoś, wędzony na gorąco - 60 g (pół opakowania)
  • ogórek - 40 g (sztuka)
  • oliwki czarne - 40 g (3 łyżki)
  • cebula czerwona - 30 g
  • bazylia, świeża - 5 listków
  • mięta, świeża - 5 listków
  • miód pszczeli - 5 g (0,2 łyżki)
  • oliwa z oliwek - 3 g (0,3 łyżki)
  • sok z cytryny - 3 g (0,5 łyżki)
  • musztarda - 2 g (0,2 łyżeczki)
  • sól - 1 g (szczypta)
  • pieprz - 2 g (większa szczypta)

Sposób przygotowania

1

Wybierając fasolkę szparagową mrożoną, całą, gotowaną na parze wystarczy rozmrozić w piekarniku. Świeżą ugotuj na parze.

2

Pokrój warzywa i wrzuć do miski.

3

Czarną fasolę odcedź i przepłucz na sitku. Dodaj do warzyw i wymieszaj.

4

Przygotuj sos winegret: sok z cytryny wymieszaj z musztardą i miodem, dodaj oliwę, przyprawy i wymieszaj wszystko. Możesz składniki sosu umieścić w małym słoiczku i energicznie wstrząsnąć.

5

Sałatkę polej sosem i dodaj łososia.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 392 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcze: 13,5 g
Węglowodany: 30 g
Błonnik: 15 g

Monika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *