Sernik czekoladowy fit
7 stycznia 2020 2020-12-18 22:16Sernik czekoladowy fit
Nigdy nie ukrywałam, że sernik to mój deser idealny. Pewnie za sprawą dużej ilości białka i „przyjaznego” makro (sfiksowanie zawodowe :-p), jednak co do smaku też mam swoje wymagania! Serniki podawane w kawiarniach lub dostępne w cukierniach są często zbyt słodkie, jak na moje kubki smakowe i po prostu mdłe.
Ja jestem fanką domowych wypieków, bo lubię wiedzieć co jem 🙂
I tak oto powstał genialny! sernik czekoladowy.
Słodzony erytrolem, bez dodatkowych zbędnych tłuszczy.
Z rewelacyjną polewą czekoladową, która sama rozpływa się w ustach.
Zresztą… przekonaj się sam!
Zdrowo pozdrawiam!
Magda
Sernik czekoladowy fit
Drukuj PrzepisSkładniki
- twaróg z wiaderka, sernikowy - 1 kg
- jajka - 5 szt.
- erytrol - 300 g
- mleko 2% tł. - 200 ml
- owoce jeżynowe np. maliny, jeżyny (mogą być mrożone) - 150 g
- budyń czekoladowy - 2 szt. (proszek)
- czekolada gorzka - 100 g
- mleczko kokosowe ( z puszki) - 200 g
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
W dużej misce wymieszaj dokładnie, przy użyciu miksera: ser, żółtka jaj, mleko, proszek budyniowy i erytrol.
W wysokim naczyniu ubij białka jaj (w czasie ubijania dodaj szczyptę soli).
Do masy twarogowej dodaj ubitą pianę z białek i wmieszaj delikatnie, aż do połączenia.
Połowę czekolady pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy, ostrożnie mieszając.
Foremkę do pieczenia wyłóż papierem, boki posmaruj tłuszczem, np. masłem.
Przelej masę do formy, wierzch posyp owocami.
Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 70-80 minut, aż wierzch nabierze rumianego koloru.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i studź sernik stopniowo, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik na pewno trochę opadnie, to normalne.
Następnie przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem mleczka kokosowego.
Przelej na wierzch wystudzonego sernika, odstaw do do lodówki, do zastygnięcia na kilka godzin lub na całą noc.
Uwagi
* użyj okrągłej formy do pieczenia o średnicy 26 cm
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 340 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 21 g
Błonnik pokarmowy: 1,3 g