Sernik z suszoną śliwką i czekoladą

sernnik-zesliwka-czekolada
Deser / Odżywianie / Przepisy

Sernik z suszoną śliwką i czekoladą

Nie ukrywam, do serników mam wielką słabość! Bywają takie chwile, gdy właśnie sernik jest dla mnie jedynym dobrym wyborem.

Okazjonalnie – taki deser to prawdziwa uczta dla podniebienia, oczywiście bez niepotrzebnych wyrzutów sumienia. A ten sernik jest perfekcyjny.

Aksamitny smak twarożku z suszoną śliwką, przełamany gorzką czekoladą i owsiano-orzechowym spodem tworzą niezapomniane wrażenia dla zmysłów.

Polecam!

ps. inspiracja pochodzi z bloga „Kwestia smaku” z moimi modyfikacjami

Sernik z suszoną śliwką i czekoladą

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 12 Czas Przygotowania: 80 minut pieczenia+20 miniut przygotowania

Składniki

  • 220 g ciastek owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 50 g masła
  • 1 kg zmielonego sera
  • 4 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 szklanka erytrolu (zmiksuj na puch)
  • 5 jajek
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 150 g suszonych śliwek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 suszone śliwki do dekoracji (odłożone z masy serowej)

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do temp. 170 stopni C. Na najniższą półkę wstaw podłużne naczynie z wrzącą wodą.

2

Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia, zapnij obręcz. Ciastka rozdrobnij przy użyciu malaksera, dodaj masło orzechowe i rozpuszczone masło i wymieszaj. Masę wyłóż na spód, równomiernie dociskając i włóż foremkę do lodówki.

3

Do naczynia przełóż ser, erytrol, budyń i zmiksuj do połączenia składników. Dodawaj po jednym jajku, stale miksując, aż do połączenia składników. Dodaj stałą część mleczka kokosowego (wodę z dna puszki pozostaw do sporządzenia polewy) i zmiksuj ponownie.

4

Śliwki pokrój drobno i dodaj do masy, wymieszaj za pomocą długiej łyżki.

5

Wylej do formy, na wcześniej przygotowany spód i piecz 20 minut. w temp. 170 stopni, a następnie ok. 60-70 min. w temp. 120 stopni C. (masa musi stężeć, musi być ścięta w środku sernika). Studź stopniowo.

6

Po ostudzeniu sernika przygotuj polewę - rozpuść czekoladę z mleczkiem kokosowym w niewielkim garnku, polej wierzch ciasta, udekoruj śliwkami.

Uwagi

Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24 cm.

 

 

Comments (2)

  1. Stenia

    Sernik rewelacyjny, delikatny, puszysty, prawdziwa uczta dla podniebnienia😃dziękuję za przepis😘

    1. Magdalena Słota

      Cieszymy się, że smakował! My też jesteśmy nim oczarowane, ale uwaga….powstała też odchudzona jego wersja – obserwuj bloga, bo na pewno się tu pojawi! Pozdrawiamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *