Sernik z suszoną śliwką i czekoladą
Nie ukrywam, do serników mam wielką słabość! Bywają takie chwile, gdy właśnie sernik jest dla mnie jedynym dobrym wyborem.
Okazjonalnie – taki deser to prawdziwa uczta dla podniebienia, oczywiście bez niepotrzebnych wyrzutów sumienia. A ten sernik jest perfekcyjny.
Aksamitny smak twarożku z suszoną śliwką, przełamany gorzką czekoladą i owsiano-orzechowym spodem tworzą niezapomniane wrażenia dla zmysłów.
Polecam!
ps. inspiracja pochodzi z bloga „Kwestia smaku” z moimi modyfikacjami
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzej do temp. 170 stopni C. Na najniższą półkę wstaw podłużne naczynie z wrzącą wodą. Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia, zapnij obręcz. Ciastka rozdrobnij przy użyciu malaksera, dodaj masło orzechowe i rozpuszczone masło i wymieszaj. Masę wyłóż na spód, równomiernie dociskając i włóż foremkę do lodówki. Do naczynia przełóż ser, erytrol, budyń i zmiksuj do połączenia składników. Dodawaj po jednym jajku, stale miksując, aż do połączenia składników. Dodaj stałą część mleczka kokosowego (wodę z dna puszki pozostaw do sporządzenia polewy) i zmiksuj ponownie. Śliwki pokrój drobno i dodaj do masy, wymieszaj za pomocą długiej łyżki. Wylej do formy, na wcześniej przygotowany spód i piecz 20 minut. w temp. 170 stopni, a następnie ok. 60-70 min. w temp. 120 stopni C. (masa musi stężeć, musi być ścięta w środku sernika). Studź stopniowo. Po ostudzeniu sernika przygotuj polewę - rozpuść czekoladę z mleczkiem kokosowym w niewielkim garnku, polej wierzch ciasta, udekoruj śliwkami. Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24 cm.Sernik z suszoną śliwką i czekoladą
Drukuj PrzepisSkładniki
Sposób przygotowania
Uwagi
Comments (2)
Stenia
Sernik rewelacyjny, delikatny, puszysty, prawdziwa uczta dla podniebnienia😃dziękuję za przepis😘
Magdalena Słota
Cieszymy się, że smakował! My też jesteśmy nim oczarowane, ale uwaga….powstała też odchudzona jego wersja – obserwuj bloga, bo na pewno się tu pojawi! Pozdrawiamy!