Śródziemnomorski pęczak pomidorowy z mozzarellą i oliwkami

kasza
Jedzenie / Kolacja / Obiad / Odżywianie / Przepisy

Śródziemnomorski pęczak pomidorowy z mozzarellą i oliwkami

Ten obiad to idealne danie dla zapracowanych, przygotowanie go zajmuje tyle, co czas potrzebny na ugotowanie kaszy. Jest to, można powiedzieć, ekspresowa wycieczka do krajów śródziemnomorskich, z których słynie ich zdrowa kuchnia. Dla ciekawszych  TUTAJ opisałam model żywienia śródziemnomorskiego, który najbliżej leży mojemu sercu i podniebieniu.

Natomiast w tym przepisie warto wyróżnić cały zestaw prozdrowotnych składników, które razem stanowią kwintesencję kuchni regionów basenu Morza Śródziemnego: pomidory (warzywna podstawa kuchni śródziemnomorskiej), pełnoziarniste zboża, cebula i czosnek (używane są do prawie każdego dania i jedzone w dużych ilościach), zioła oraz oliwki i oliwa jako wspaniałe zwieńczenie tego szybkiego i prostego dania. Całość dopełnia mozzarella a dla podkręcenia smaku pełen smaku umami tarty parmezan.

Zaczynamy!

Warning: Undefined variable $post in /usr/home/perry/domains/dietazglowa.pl/public_html/wp-content/plugins/solopine-recipe/solopine-recipe.php on line 220 Warning: Attempt to read property "ID" on null in /usr/home/perry/domains/dietazglowa.pl/public_html/wp-content/plugins/solopine-recipe/solopine-recipe.php on line 220

Śródziemnomorski pęczak pomidorowy z mozzarellą i oliwkami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 20

Składniki

  • kasza jęczmienna, pęczak - 120 g
  • passata pomidorowa (przecier) - 400 g
  • mozzarella light - 125 g
  • cebula - 100 g (sztuka)
  • czosnek - 5 g (ząbek)
  • oliwa z oliwek - 10 g (łyżka)
  • oliwki czarne - 40 g
  • parmezan - 8 g (łyżka)
  • bazylia (świeża) - 10 listków
  • oregano (suszone) - 6 g (2 łyżeczki)
  • rozmaryn (suszony) - 3 g (łyżeczka)
  • pieprz czarny - 3 g
  • sól - 1 g

Sposób przygotowania

1

Cebulę i czosnek drobno pokrój, przesmaż na oliwie.

2

Kaszę gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 25 minut.

3

W tym czasie oliwki pokrój w talarki, mozzarellę w kostkę.

4

Gdy kasza będzie miękka, dodaj do niej passatę pomidorową, cebulę, czosnek i pokrojone oliwki.

5

Całość gotuj na małym ogniu aby zredukować sos, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, posyp parmezanem.

Składniki odżywcze w jednej porcji:
Energia: 504 kcal
Białko: 23,9 g
Tłuszcze: 13,5 g
Węglowodany: 63,8 g
Błonnik: 11,4 g

Zdrowo pozdrawiam,

Monika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *