Śródziemnomorski pęczak pomidorowy z mozzarellą i oliwkami
Śródziemnomorski pęczak pomidorowy z mozzarellą i oliwkami
Ten obiad to idealne danie dla zapracowanych, przygotowanie go zajmuje tyle, co czas potrzebny na ugotowanie kaszy. Jest to, można powiedzieć, ekspresowa wycieczka do krajów śródziemnomorskich, z których słynie ich zdrowa kuchnia. Dla ciekawszych TUTAJ opisałam model żywienia śródziemnomorskiego, który najbliżej leży mojemu sercu i podniebieniu.
Natomiast w tym przepisie warto wyróżnić cały zestaw prozdrowotnych składników, które razem stanowią kwintesencję kuchni regionów basenu Morza Śródziemnego: pomidory (warzywna podstawa kuchni śródziemnomorskiej), pełnoziarniste zboża, cebula i czosnek (używane są do prawie każdego dania i jedzone w dużych ilościach), zioła oraz oliwki i oliwa jako wspaniałe zwieńczenie tego szybkiego i prostego dania. Całość dopełnia mozzarella a dla podkręcenia smaku pełen smaku umami tarty parmezan.
Zaczynamy!
Śródziemnomorski pęczak pomidorowy z mozzarellą i oliwkami
Drukuj PrzepisSkładniki
- kasza jęczmienna, pęczak - 120 g
- passata pomidorowa (przecier) - 400 g
- mozzarella light - 125 g
- cebula - 100 g (sztuka)
- czosnek - 5 g (ząbek)
- oliwa z oliwek - 10 g (łyżka)
- oliwki czarne - 40 g
- parmezan - 8 g (łyżka)
- bazylia (świeża) - 10 listków
- oregano (suszone) - 6 g (2 łyżeczki)
- rozmaryn (suszony) - 3 g (łyżeczka)
- pieprz czarny - 3 g
- sól - 1 g
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek drobno pokrój, przesmaż na oliwie.
Kaszę gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 25 minut.
W tym czasie oliwki pokrój w talarki, mozzarellę w kostkę.
Gdy kasza będzie miękka, dodaj do niej passatę pomidorową, cebulę, czosnek i pokrojone oliwki.
Całość gotuj na małym ogniu aby zredukować sos, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami, posyp parmezanem.
Składniki odżywcze w jednej porcji:
Energia: 504 kcal
Białko: 23,9 g
Tłuszcze: 13,5 g
Węglowodany: 63,8 g
Błonnik: 11,4 g
Zdrowo pozdrawiam,
Monika