Tofu w sosie orzechowym z komosą ryżową i zielonymi warzywami
Ten moment zaskoczenia, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, tworzysz coś na szybko a potem nie dowierzasz efektom… 🙂
Do wszystkich miłośników i zagorzałych przeciwników tofu przepis do obowiązkowego wypróbowania! 🙂
Zapraszam,
Monika
Tofu w sosie orzechowym z komosą ryżową i zielonymi warzywami
Drukuj PrzepisSkładniki
- Tofu wędzone - 360 g (2 opakowania)
- Zielone warzywa, mrożone - 400 g
- Fasolka szparagowa cała, gotowana na parze, mrożona - 200 g
- Komosa ryżowa trzy kolory - 120 g
- Masło orzechowe - 30 g (2 łyżeczki)
- Imbir - 15 g
- Oliwa z oliwek - 15 g (1,5 łyżki)
- Czarnuszka - 5 g (łyżeczka)
- Czosnek - 5 g (ząbek)
- Sos sojowy - 5 g (łyżeczka)
- Pieprz - 2 g (szczypta)
Sposób przygotowania
Komosę ryżową ugotować. W drugim garnku ugotować warzywa.
Na patelni podgrzać oliwę, włożyć starty imbir i czosnek, podsmażać przez 3 minuty. Następnie dodać pokrojone w kostkę tofu i podsmażyć chwilę, dodać masło orzechowe wymieszane z 4 łyżkami wody, wszystko podsmażać przez ok. 3-4 minuty delikatnie mieszając składniki.
Na talerzu ułożyć komosę, tofu i warzywa. Całość posypać czarnuszką.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 479,1 kcal
Białko: 28,1 g
Tłuszcze: 22,3 g
Węglowodany: 34,4 g
Błonnik: 9,7 g