Tofu w sosie orzechowym z komosą ryżową i zielonymi warzywami

Tofu w sosie orzechowym z komosą ryżową i zielonymi warzywami, www.dietazglowa.pl, Monika Prusaczyk
Kolacja / Obiad / Przepisy

Tofu w sosie orzechowym z komosą ryżową i zielonymi warzywami

Ten moment zaskoczenia, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, tworzysz coś na szybko a potem nie dowierzasz efektom… 🙂

Do wszystkich miłośników i zagorzałych przeciwników tofu przepis do obowiązkowego wypróbowania! 🙂

Zapraszam,

Monika

Tofu w sosie orzechowym z komosą ryżową i zielonymi warzywami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 3 Czas Przygotowania: 20 minut

Składniki

  • Tofu wędzone - 360 g (2 opakowania)
  • Zielone warzywa, mrożone - 400 g
  • Fasolka szparagowa cała, gotowana na parze, mrożona - 200 g
  • Komosa ryżowa trzy kolory - 120 g
  • Masło orzechowe - 30 g (2 łyżeczki)
  • Imbir - 15 g
  • Oliwa z oliwek - 15 g (1,5 łyżki)
  • Czarnuszka - 5 g (łyżeczka)
  • Czosnek - 5 g (ząbek)
  • Sos sojowy - 5 g (łyżeczka)
  • Pieprz - 2 g (szczypta)

Sposób przygotowania

1

Komosę ryżową ugotować. W drugim garnku ugotować warzywa.

2

Na patelni podgrzać oliwę, włożyć starty imbir i czosnek, podsmażać przez 3 minuty. Następnie dodać pokrojone w kostkę tofu i podsmażyć chwilę, dodać masło orzechowe wymieszane z 4 łyżkami wody, wszystko podsmażać przez ok. 3-4 minuty delikatnie mieszając składniki.

3

Na talerzu ułożyć komosę, tofu i warzywa. Całość posypać czarnuszką.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 479,1 kcal
Białko: 28,1 g
Tłuszcze: 22,3 g
Węglowodany: 34,4 g
Błonnik: 9,7 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *