Tortilla domowa

Tortilla domowa
Diety / Jedzenie / Kolacja / Obiad / Przepisy

Tortilla domowa

Do tego przepisu często wracam! Tortilla ogólnie jest świetną bazą, natomiast w zależności od tego, jakie wybierzesz do niej dodatki, możesz zawsze uzyskać nowy smak. Zazwyczaj robię ją z sardynkami w sosie pomidorowym właśnie, ale wersja z hummusem, pastą z awokado i tofu też już była sprawdzana. Z powodzeniem oczywiście!

Taka tortilla idealnie sprawdza się w upalne lato, głównie za sprawą dodatku świeżych warzyw. Oprócz tego, przygotujesz ją naprawdę w 15 minut!

Tortilla domowa

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 15

Składniki

  • mąka pszenne pełnoziarnista - 30 g
  • jajko - 1 szt.
  • woda - 70 ml
  • curry - 1/3 łyżeczki
  • sól, pieprz - szczypta
  • sardynki w sosie pomidorowym - 80 g
  • ketchup - 2 łyżki
  • mix sałat - garść
  • pomidorki koktajlowe - 100 g
  • ogórek małosolny/kiszony - 1 szt.
  • olej rzepakowy - 5 g

Sposób przygotowania

1

Mąkę, wodę, jajko i przyprawy wymieszaj w niewielkim naczyniu, tak, aby nie było grudek.

2

Olej rozgrzej na patelni. Wlej otrzymane ciasto rozprowadzając po całej patelni, jak naleśnik.

3

Smaż na niewielkim ogniu ok. 4 minuty, następnie przewróć tortillę na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 3 minut.

4

Tortillę przełóż na talerz. Sardynki wymieszaj z ketchupem i rozprowadź na tortilli.

5

Na wierzchu ułóż sałatę i pokrojone warzywa.

6

Tortillę złóż na pół i gotowe.

Składniki odżywcze:
Energia: 428 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcze: 20 g
Węglowodany: 29 g
Błonnik pokarmowy: 7 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *