Tortilla domowa
Do tego przepisu często wracam! Tortilla ogólnie jest świetną bazą, natomiast w zależności od tego, jakie wybierzesz do niej dodatki, możesz zawsze uzyskać nowy smak. Zazwyczaj robię ją z sardynkami w sosie pomidorowym właśnie, ale wersja z hummusem, pastą z awokado i tofu też już była sprawdzana. Z powodzeniem oczywiście!
Taka tortilla idealnie sprawdza się w upalne lato, głównie za sprawą dodatku świeżych warzyw. Oprócz tego, przygotujesz ją naprawdę w 15 minut!
Tortilla domowa
Drukuj PrzepisSkładniki
- mąka pszenne pełnoziarnista - 30 g
- jajko - 1 szt.
- woda - 70 ml
- curry - 1/3 łyżeczki
- sól, pieprz - szczypta
- sardynki w sosie pomidorowym - 80 g
- ketchup - 2 łyżki
- mix sałat - garść
- pomidorki koktajlowe - 100 g
- ogórek małosolny/kiszony - 1 szt.
- olej rzepakowy - 5 g
Sposób przygotowania
Mąkę, wodę, jajko i przyprawy wymieszaj w niewielkim naczyniu, tak, aby nie było grudek.
Olej rozgrzej na patelni. Wlej otrzymane ciasto rozprowadzając po całej patelni, jak naleśnik.
Smaż na niewielkim ogniu ok. 4 minuty, następnie przewróć tortillę na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 3 minut.
Tortillę przełóż na talerz. Sardynki wymieszaj z ketchupem i rozprowadź na tortilli.
Na wierzchu ułóż sałatę i pokrojone warzywa.
Tortillę złóż na pół i gotowe.
Składniki odżywcze:
Energia: 428 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcze: 20 g
Węglowodany: 29 g
Błonnik pokarmowy: 7 g