Warzywne curry z dynią i strączkami
To bardzo prosty przepis, który daje możliwości różnych modyfikacji. Możesz dodać lub odjąć dowolne składniki, zastąpić innymi. Smak i tak będzie pyszny. Najwięcej czasu zajmie Ci krojenie wszystkich warzyw, później wszystko dzieje się już „samo”. Polecam ten czas umilić sobie dobrą muzyką i lampką czerwonego wina 🙂
Pozwól dyni trochę się pogotować, co sprawi, że potrawa będzie gęsta i „maślana”. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, a chcesz poczuć orientalne klimaty na własnej kanapie (lub poczęstować niespodziewanych gości) miseczka tego curry sprawdzi się idealnie. Do dzieła!
Zapraszam!
Magda
Składniki
- pieczarki - 400 g
- dynia - 400 g (ja użyłam odmiany Hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki)
- cukinia - 300 g
- papryka - 1 szt.
- marchew - 2 szt.
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- imbir świeży - 3-4 cm
- ciecierzyca - 300 g (ugotowana, z zalewy po odsączeniu)
- soczewica czerwona - 80 g
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- papryka czerwona mielona - 1 łyżeczka
- kmin rzymski - 3/4 łyżeczki
- kurkuma - 1 łyżeczka
- curry - 3/4 łyżeczki
- mleczko kokosowe z puszki - 200 g
- sok z limonki - 2-3 łyżki
- sos sojowy - 2 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- chili papryka mielona - wg uznania
- cukier brązowy - 1 łyżka (lub syrop klonowy)
- masło klarowane - 10 g
- natka pietruszki - do posypania (możesz zastąpić świeżą kolendrą)
- jogurt grecki - do podania po łyżce na porcję
Sposób przygotowania
W dużym garnku, o grubym dnie rozgrzej olej. Pokrój drobno cebulę, czosnek, imbir i wrzuć do garnka, pozostaw na 2 minuty.
Dodaj wszystkie przyprawy - kurkumę, kmin, paprykę, curry, chili (jeśli używasz) i przesmaż przez kolejne 2 minuty.
Pieczarki pokrój w plastry i przesmaż chwilę na rozgrzanym maśle (posól odrobinę), aż będą lekko rumiane, następnie dodaj pieczarki do garnka.
Dynię, marchew, paprykę pokrój w kostkę i również dodaj do potrawy. Całość zalej połową mleczka kokosowego i wodą (w takiej ilości, aby woda przykryła warzywa). Dodaj sos sojowy.
Gotuj ok. 15 minut, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i gotuj kolejne 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Dodaj pozostałe mleczko kokosowe, sok z limonki, cukier, pieprz, sól - dopraw wedle uznania.
Podawaj z łyżką jogurtu greckiego i pietruszką lub kolendrą.
Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 480 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcze: 25 g
Węglowodany: 42 g
Błonnik pokarmowy: 14 g